Gropile şi gunoaiele ţin turiştii departe de Transfăgărăşan


Şoferii pot circula începând de ieri pe DN7 C sau Transfăgărăşan şi pe tronsonul spre Piscu Negru şi Bâlea Lac. Circulaţia a fost redeschisă pe Transfăgărăşan în mod oficial, însă starea drumului demonstrează cu totul altceva. Se pare că vremea din ultimele zile i-a ţinut în loc pe drumari, aceştia aflându-se în imposibilitatea de a finaliza lucrările de reaparaţii a celei mai înalte şosele construite în România. Şi asta nu e tot. Pe lângă craterele din asfalt, mai există şi pericol de căderi de pietre sau alte pericole semnalizate sau nu corespunzător şi anumite porţiuni cu restricţii de viteză. “S-a dat drumul la circulaţie pe întregul traseu, deşi mai este de lucru la amenajarea drumului. Între kilometrii 75 şi 96 starea drumului este cea mai degradată din zonă, asfaltul este deteriorat, iar gropile sunt una lângă cealaltă. Trei echipe, adică 12 oameni, lucrează în continuare la reparaţii. Între kilometrii 95 şi 104 situaţia s-a îmbunătăţit pentru moment, odată cu plombarea gropilor. Sperăm că timpul va ţine cu noi şi vom putea finaliza lucrările”, a spus Mircea Roth, şeful Districtului Piscu Negru. Teoretic, circulaţia pe Transfăgărăşan va fi permisă până la data 1 noiembrie, dar în funcţie de condiţiile meteo, drumul poate fi închis mai devreme.

Salvamontiştii fac curăţenie

În aceste zile, în zona Piscu Negru – Cota 2000, salvamontiştii de la Curtea de Argeş desfăşoară o acţiune de ecologizare a zonei turistice, în colaborare cu membrii Asociaţiei de Turism „Ghizii României”. Echipaţi corespunzător, salvamontiştii s-au deplasat pe Transfăgărăşan, unde timp de mai multe zile vor aduna în saci menajeri tot ceea ce turiştii, mai puţin educaţi în spiritul naturii, au lăsat în urma ieşirilor la iarbă verde şi plimbărilor pe munte. Până acum, din fiecare poiană dintre Cabana Capra şi Cabana Piscu Negru s-au colectat cantităţi impresionante de deşeuri, în cea mai mare parte degradabile. Pet-urile, cutiile metalice, ambalajele, resturile menajere şi alte astfel de deşeuri, care au distrus imaginea Tranfăgărăşanului, au fost strânse şi depozitate în rampe intermediare, de unde au fost preluate de un utilaj.
„Acţiunea de ecologizare s-a desfăşurat foarte bine şi sperăm că nu va mai fi nevoie în viitorul apropiat de o astfel de curăţenie. Dar acest lucru ţine de cei şapte ani de acasă ai fiecărui turist în parte. Am strâns o cantitate foarte mare de deşeuri lăsate pe munte de turiştii needucaţi, care a fost transportată cu un camion al echipei de la Căpăţâneni –Arefu. Acţiunea se desfăşoară în continuare şi o vom finaliza numai dacă timpul ne va lăsa”, a spus Nicolae Pleşiţă, şef Centru Salvamont Curtea de Argeş.

Concursul Montaniada organizat la Piscu Negru

La sfârşitul acestei săptămâni, tot în zona Piscu Negru – Cabana Capra se desfăşoară a IV-a etapă a Campionatului Naţional al Cluburilor de Turism şi Ecologie, concursul „Montaniada”, organizat de Federaţia Română de Turism Ecologic, prin Asociaţia Ghizii României. Concursul este deschis tuturor cluburilor şi asociaţiilor de turism din ţară. Pot participa maxim trei echipaje ale fiecărui club, formate din trei-cinci persoane. Participanţii vor avea de parcurs un traseu montan alpin de creastă până aproape de zona Călţun, dar şi alte probe, cum ar fi proba de regularitate, de cros montan, cultural-artistică şi câteva teste teoretice. În ultima zi a competiţiei se va relua acţiunea de igienizare şi ecologizare a muntelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email