Groapa de gunoi va fi transformată în staţie de transfer

Groapa de gunoi a municipiului este prima imagine văzută de un turist care intră în Curtea de Argeş venind dinspre Vâlcea. Imaginea e deplorabilă, gunoaiele şi câinii care mişună printre ele oferind o privelişte tristă, cel puţin. Despre groapa de gunoi s-a vorbit aproape zece ani, s-a spus că e plină, că e foarte plină, că e supraplină, dar deşeuri au tot fost depozitate acolo până când, printr-o Ordonanţă de Guvern, a fost oficial închisă în 2010. Şi după ce era închisă oficial au mai transportat maşinile gunoi acolo, pentru că nu aveau unde să-l ducă, mai ales că nu era vorba doar despre deşeurile produse de locuitorii municipiului ci şi de locuitorii câtorva comune din zonă.
Un proiect întârziat
Printr-un parteneriat al Consiliului Local Curtea de Argeş cu Consiliul Judeţean şi cu alte consilii locale din judeţ, a fost pus la punct un amplu proiect referitor la managementul deşeurilor din Argeş. Astfel, Curtea de Argeş face parte din programul “Managementul integrat al deşeurilor solide din judeţul Argeş”, faza a doua de implementare, în prima fază noua rampă ecologică fiind deja amenajată la Albota. Aceasta a înlocuit actualele gropi de gunoi  şi deserveşte întregul judeţ. Prin urmare, groapa de gunoi de la Curtea de Argeş a fost închisă, iar în municipiu va fi amenajată doar o staţie de transfer unde vor fi selectate deşeurile.
Valoarea totală a investiţiei din Argeş se ridică la aproape 35, 5 milioane de euro. Din această sumă, 18, 4 milioane de euro reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 6,1 milioane sunt un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar restul, de peste 10,9 milioane de euro, reprezintă fonduri asigurate de la bugetul statului.
Contractul de concesiune a gropii de gunoi expiră
În 2008 a fost prelungit cu cinci ani contractul de concesiune a gropii de gunoi către SC Transarg, societate care se ocupă de colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere din municipiul nostru. Anul acesta contractul expiră, şi ar putea începe lucrările pentru transformarea gropii de gunoi în staţie de transfer. Staţia nu ar acoperi întreaga suprafaţă a gropii, restul de teren urmând să fie „redat circuitului”, potrivit specialiştilor. Asta ar însemna că gunoaiele ar urma să fie acoperite astfel încât terenul să fie bun chiar şi pentru construcţii.
Lucrările ar fi trebuit să înceapă din 2010, de când s-a închis oficial groapa, dar proiectul e mult întârziat. Şi totuşi, reprezentanţii unităţii de implementare a proiectului, ADI SERVSAL, spun că urmează să fie deblocate licitaţiile de lucrări şi pentru partea a doua a proiectului, cea din care fac parte Curtea de Argeş şi Costeşti.
Reprezentanţii ADI SERVSAL Argeş au prezen­tat de curând stadiul celei de-a doua faze a proiectului „Managementul  integrat al deşeurilor solide din judeţul Argeş“, în cadrul Programului Operaţional Sectorial MEDIU – Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea sistemelor de mana­ge­ment integrat al deşeurilor şi siturilor contaminate istoric, fază în care şi la Curtea de Argeş trebuie să se întâmple ceva. „În acest moment se pregăteşte lansarea licitaţiilor pentru Curtea de Argeş şi Costeşti”, au declarat aceştia.
Pregătiri de licitaţii
Managerul unităţii de imple­men­tare a proiectului, Aurelian Gheor­ghe, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că „Suntem în fa­za de lansare a licitaţiilor pentru con­tractele de lucrări. Sunt preocu­pări pentru că sunt modificări la legislaţia pentru licitaţiile publice. Trebuie să facem corecţiile nece­sare pentru organizarea pe loturi a lucrărilor. La noi, se poate atribui şi pentru patru operatori la obiec­tivul principal. În această fază, de lansare a licitaţiilor, vorbim de mun­că suplimentară pentru că şi caietele de sarcini şi documenta­ţia trebuie făcute pe loturi. Ne dorim ca în paralel cu pornirea contractelor să lansăm licitaţiile şi pentru achiziţiile în infrastructură pentru atribuirea zonelor rămase, adică Curtea de Argeş – comune li­mitrofe şi Costeşti, unde se vor face cele două staţii de transfer. Cu riscul de a termina licitaţiile înainte să avem infrastructura creată, do­rim să finalizăm această etapă. În­cercăm să ieşim în acelaşi timp şi cu crearea infrastructurii şi cu atri­buirea contractelor pentru opera­tori“.
Groapa de gunoi a municipiului Curtea de Argeş rânjeşte în continuare la oricine intră în oraş dinspre Râmnicu Vâlcea.  În afara imaginii oribile, acum, că vine primăvara, o să apară din nou problemele legate de mirosurile pestilenţiale pe care deşeurile le degajă. Un alt necaz este legat de împrăştierea gunoaielor pe o rază de câţiva kilometri, din cauza vântului. În plus, dacă or mai fi rămas ceva materiale reolosibile printre gunoaie, vor apărea din nou cetăţenii bronzaţi din Momaia şi Dumireşti care vor încerca să câştige o pâine scormonind printre deşeuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email