Fosta Poştă a oraşului, o clădire deosebit de frumoasă pe vremuri, a ajuns depozit de gunoaie şi adăpost pentru oamenii străzii
În luna iulie scriam despre fosta Poştă a oraşului, clădire monument istoric situată pe strada Castanilor, că a fost lăsată pradă şerpilor şi bălăriilor şi că proprietarul, un cetăţean italian, nu mai e de găsit. Între timp, lucrurile s-au înrăutăţit, mai multe ferestre sunt sparte, mizeria e mai mare, iar curtea a fost transformată într-o veritabilă groapă de gunoi. Pe strada Castanilor, în apropierea Pieţei Centrale, la numărul 14, se află un monument istoric. Pe vremuri a fost Poşta oraşului, apoi sediul întreprinderii locale de legume – fructe. De-a lungul anilor şi-a tot schimbat proprietarii, iar acum se pare că aparţine unor cetăţeni italieni. În vară, locul arăta jalnic. Clădirea e aproape o ruină şi doar pe alocuri se mai văd câteva detalii de arhitectură. Grădina care o înconjoară e plină de bălării, nimeni nemaiintrând de ani de zile să cureţe şi să tundă iarba. În aceeaşi curte se află şi o anexă, chiar mai degradată decât imobilul principal. Se spune că aceasta e folosită uneori de vagabonzi şi oameni ai străzii pentru tot felul de orgii.
Şeful de la Arhitect Şef zice că nu se poate face nimic
Ferestrele sunt sparte, tencuiala e căzută, se văd cărămizile din zid pe alocuri. Locul e sinistru, dar nu atât de sinistru încât să nu se poată locui acolo. Cine ştie ce personaje dorm între zidurile aproape dărâmate şi cine ştie ce se mai petrece acolo. De câteva zile, curtea a fost transformată în groapă de gunoi, iar ploile care au căzut ân ultima vreme au amestecat mizeriile cu pământul şi le-au transformat în ceva greu de privit. Şi de mirosit.
În ciuda faptului că imobilul reprezintă un adevărat focar de infecţie, o zonă greu de acceptat ca fiind urbană, o locaţie aflată în apropierea celei mai mari pieţe a „oraşului regal” şi în vecinătatea gării, regală şi ea, funcţionarii din Primărie spun că nu pot face nimic. După cum vă spuneam în luna iulie, la Direcţia Arhitect Şef din Primărie situaţia dezastruoasă a monumentului istoric de pe strada Castanilor nr. 14 e cunoscută. „Putem să îl atenţionăm pe proprietar să întreţină monumentul, dar nu putem să-l obligăm”, ne-a spus Cătălin Băşoiu, şeful Direcţiei Arhitect Şef. El a mai spus că proprietarul clădirii de pe Castanilor a fost somat să aibă grijă de imobil, dar degeaba. „Am mai făcut solicitări în sensul acesta, e un cetăţean italian proprietar, care nu mai e în ţară şi, din câte îmi aduc aminte, am făcut solicitări către o societate sau o persoană fizică din Bascov, acolo era dată o adresă. Le-am solicitat să întreţină monumentul, să repare gardul, acum vreun an, de vreo două ori am intervenit cu o adresă, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu avem cum să-l obligăm. Clădirea e foarte bună, nu e crăpată, nu are nimic, dar… dacă proprietarului nu-i pasă nu putem să-l obligăm să o folosească la ceva. Nu avem legislaţie în sensul să-l amendăm”, ne spunea Cătălin Băşoiu, iar poziţia sa e fermă. Vineri, el a reiterat ideea că nu poate face nimic, că a trimis nişte adrese, dar şi că nu e treaba lui să facă asta. „Nu mă întrebaţi pe mine degeaba, că nu mă ocup eu de domeniul public, nu am tangenţe cu asta. În afara faptului că am trimis nişte adrese unde am bănuit noi că ar putea fi proprietarul nu putem face nimic”, ne-a spus vineri şeful de la Direcţia de Arhitect Şef.
Legea protejării monumentelor istorice îl contrazice
Şi totuşi, Direcţia Arhitect Şef din Prinărie nu doar că poate, dar are chiar obligaţia să facă ceva în privinţa monumentelor degradate. Astfel, conform Legii protejării monumentelor istorice, „în vederea protejării monumentelor istorice și a respectării prevederilor legale în acest domeniu autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții:
g) iau măsurile tehnice și administrative necesare în vederea prevenirii degradării monumentelor istorice;
h) includ în structura aparatului propriu compartimente specializate sau, după caz, posturi ori sarcini de serviciu precise în domeniul protejării monumentelor istorice”
Nici în ceea ce priveşte amenda nu are drepatte şeful de la Arhitect Şef . „În scopul protejării monumentelor istorice proprietarii și titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligați să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora”. De asemenea, conform aceleiași legi „încălcarea de către proprietar sau de către titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a obligațiilor prevazute” constituie contravenție, iar „contravenţiile prevăzute se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei”.
Sigur, la Curtea de Argeş Urbanismul e în mare şi grea suferinţă, iar acest lucru se vede cu ochiul liber la o scurtă plimbare prin oraş. Nimeni nu are timp sau chef să citească legile, darămite să le mai şi aplice…