Groapa de gunoi, caracatiţa care se apropie de oraş

Despre groapa de gunoi aflată la intrarea în Curtea de Argeş dinspre Râmnicu Vâlcea ziarul nostru a mai scris. Închisă printr-o Hotărâre de Guvern din 2010, groapa se apropie acum paradoxal de oraş. Dacă nimeni nu face nimic, în scurt timp cartierul Şipot va avea mult de suferit din cauza gropii de gunoi care se măreşte pe zi ce trece şi acoperă ca o caracatiţă toate poieniţele din apropiere. Până la case mai e foarte puţin, dar mirosul pestilenţial degajat de resturile aflate în putrefacţie a ajuns deja în casele argeşenilor care locuiesc în zonă. Autorităţile spun că nu pot face nimic, că există un proiect ISPA din care face parte şi municipiul nostru, proiect cu finanţate de zeci de milioane de euro prin care terenul pe care acum se află groapa de gunoi va fi redat circuitului agricol, şi chiar se vor putea construi case acolo.
O asociere controversată
La nivelul judeţului Argeş se derulează proiectul ISPA „Managementul integrat al deşeurilor solide”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Argeş. Proiectul se desfăşoară în două etape şi are ca obiectiv principal închiderea gropilor de gunoi şi construirea unui nou depozit care să corespundă standardelor europene.
Valoarea totală a investiţiei din Argeş se ridică la aproape 35, 5 milioane de euro. Din această sumă, 18, 4 milioane de euro reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 6,1 milioane sunt un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar restul, de peste 10,9 milioane de euro, reprezintă fonduri asigurate de la bugetul statului. Potrivit autoritţilor, în a doua jumătate a lunii decembrie a anului curent va fi dată în folosinţă o primă celulă din noua groapă ecologică de la Albota. Nimeni însă nu poate să spună cu exactitate când va fi dată în folosinţă şi noua rampă de transfer din Curtea de Argeş.
Cu alte cuvinte au fost închise toate gropile de gunoi din judeţ şi a fost realizat un singur depozit ecologic, la Albota. În restul localităţilor urmează să fie făcute doar staţii de transfer. „Consilierii locali de la Curtea de Argeş au aprobat asocierea cu alte unităţi administrative din judeţ în scopul constituirii Asociaţiei de Dezvoltare SERVSAL, ce are ca obiect de activitate serviciul de salubrizare a localităţilor din judeţ”, a declarat Constanţa Cârstea, reprezentant al Biroului Protecţia Mediului din cadrul Primăriei.
În prima fază a proiectului se va realiza depozitul de la Albota şi ulterior, în partea a doua a programului va fi inclus şi municipiul nostru. Groapa de gunoi închisă va fi transformată în staţie de transfer ce va deservi atât municipiul cât şi comunele limitrofe. Toate deşeurile menajere care vor ajunge aici vor fi sortate, compactate şi apoi transportate la depozitul de la Albota. Asocierea la SERVSAL a fost controversată, unii dintre aleşi bănuind că în spatele acestei asociaţii s-ar putea ascunde interese ciudate. În ciuda discuţiilor, asocierea a fost votată, numai că până acum nu a produs niciun efect la Curtea de Argeş.
Au fost distruse perdele forestiere
De câtva timp, mai mulţi rudari au început să scormonească la groapa de gunoi, orice bucăţică de fier sau de alt material care poate fi vândut fiind încărcat în căruţele care sunt „parcate” lângă groapă. „Căutătorii de comori” au distrus perdeaua forestieră, atâta cât era ea, au spart barierele, au dărâmat zidurile, iar gunoiul a luat-o spre oraş în pas alergător. „Trebuie intervenit rapid acolo, ca să nu ne trezim cu gunoaiele de la groapă pe strada Râmnicu Vâlcea sau chiar mai aproape. Trebuie să găsim o soluţie pentru această problemă şi să o punem rapid în practică” a spus consilierul local Constantin Metehoiu la o şedinţă de Consiliu Local. Mai mult, un alt consilier, Ion Şerban, a propus ca groapa să fie păzită, astfel încât nimeni să nu mai poată săpa acolo. „Să punem un paznic, să nu mai lase pe nimeni acolo, că ne înjură lumea, să ştiţi”, a spus Şerban, iar lumea chiar înjură.
„Locuiesc relativ aproape de groapa de gunoi şi mă gândesc cu groază la vara care va veni. Acum deja PET-urile, ambalajele şi hârtiile sunt aproape de proprietatea noastră, dar când o să fie cald, mirosul nu o să ne mai lase să ieşim din casă. Dacă groapa a fost închisă, de ce nu se fac minime lucrări de conservare, de acoperire cu pământ, nu ştiu ce, dar să se facă ceva pentru ca gunoaiele să nu mai zboare peste tot. E păcat, sunt poieniţe frumoase, e pădurea aproape, şi toate sunt pline de mizerii. Ca să nu mai zic că asta e prima impresia pe care o lasă oraşul celor care vin dinspre Râmnicu Vâlcea”, ne-a spus un locuitor al locului.
Ce zice primarul
Primarul Nicolae Diaconu a fost de acord cu toate observaţiile şi propunerile făcute de consilierii locali în legătură cu groapa de gunoi. Totuşi, nu a luat nicio măsură. Speră ca măreţul proiect de Management al deşeurilor să ajungă la un moment dat şi la Curea de Argeş, numai că nu ştie când. Datele au fost decalate, iar staţia de transfer de la Curtea de Argeş pare un vis îndepărtat. Până atunci, mizeria îi va primi cu braţele deschise pe toţi cei care intra în Curtea de Argeş, iar cetăţenii de la Şipot vor fi în continuare terorizaţi de gunoaie şi de mirosuri. Nu e nicio problemă, la Primărie în birouri nu ajung. Nici mirosurile şi nici gunoaiele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email