Groapa de gunoi a făcut pui!

Groapa de gunoi, cea închisă teoretic, dar deschisă, practic, tuturor posibilităţilor, a făcut pui. Dacă la intrarea în oraş, acolo unde groapa rânjeşte la cei care trec prin zonă, gunoaiele au fost scormonite de ţigani, de câini şi de căutătorii de comori, o altă groapă, mai mititică, dar cu mare potenţial de creştere s-a ivit în apropierea Mănăstirii. Pe strada Voievozi, probabil, lângă o proprietate privată sunt munţi de resturi din construcţii. La ora documentării noastre în zonă o camionetă a Societăţii de Salubritate, plină cu resturi, a fugit scrâşnind din roţi şi nu a mai apucat să descarce, dar şi fără gunoaiele pe care ar fi urmat să le lase maşina Salubrităţii locul e jalnic.
În mod normal, când un cetăţean a renovat ceva prin casă şi au rezultat evident resturi, gunoaie, trebuie să plătească transportul acestuia de către o firmă autorizată. Omul are factura că a plătit transportul şi gata. De aici încolo însă încep problemele. Firma care i-a luat banii trebuie să ducă gunoiul într-un loc special amenajat, la o groapă ecologică, sau măcar la una deschisă oficial. Cum drumul până acolo e lung şi scump, şoferul trage pe strada Voievozi, sau în apropierea ei, şi descarcă acolo resturile, că oricum sunt sute de tone, deci o încărcătură nu se mai vede din grămadă. Aşa s-a ajuns la „puiul” gropii de gunoi pe care îl vedeţi în fotografii.
Nu doar acolo e mizerie aruncată la întâmplare, sau direct cu interes, ci şi în alte zone ale oraşului. Ce-i drept, acum, faţă de anii trecuţi, nu mai lasă cetăţenii resturile din construcţii la marginea drumurilor naţionale, ci caută locuri mai dosite.  Primăria are un birou specializat, de Protecţie a Mediului, iar funcţionarii de acolo ar trebui să cunoască „harta” gunoaielor botezată pompos „harta depozitării necontrolate a deşeurilor”. E posibil ca funcţionarii să ştie, dar cei care „depozitează necontrolat” pot fi prietenii, rudele, cunoştinţele unor oameni importanţi, şi niciodată nu ştii peste cine dai cu amenda. Şi din acest motiv amenzile sunt puţine, iar „puii” gropii de gunoi cresc şi se înmulţesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email