Groapă de gunoi pe Bulevardul Basarabilor

Ne pregătim să întâmpinăm turiştii care vin, de obicei, vara, la Curtea de Argeş. Marele nostru noroc este că avem aici Mănăstirea Meşterului Manole şi alte monumente importante, căci altfel, dacă era să ne luăm după „realizările” contempo­ranilor, nici picior de străin de Argeş nu mai călca la noi în oraş. Avem, aşadar, câteva motive de mândrie, numai că ne purtăm cu ele de parcă am vrea să le acoperim de uitare. Şi de gunoi.
De câteva luni de zile, pe un trotuar din centrul municipiului, chiar în zona Mânăstirii, s-a format o adevărată groapă de gunoi. Pentru că nimeni nu s-a deranjat să adune mizeriile, trotuarul a devenit un rai al câinilor fără stăpân. Oamenii care trec pe acolo, speriaţi de numărul maidanezilor care îşi caută mâncarea printre resturile aruncate fix în mijlocul trotuarului preferă să treacă strada şi să ocolească zonă. Este ciudat cum autorităţile locale nu au încercat să rezolve problema, mai ales că pe zi ce trece, mormanul de mizerii este tot mai mare. Curtea de Argeş se doreşte a fi o „Capitală a Turismului Românesc”, şi probabil gunoiul şi deşeurile aruncate pe jos reprezintă o metodă mai nouă de a-i atrage pe turişti.

Cu W.C.-ul la tomberon!

În fiecare an, autorităţile locale amintesc argeşenilor că deşeurile rezultate din construcţii nu pot fi depozitate la întâmplare, şi că acestea se colectează separat. Însă de fiecare dată, cetăţenii „uită” şi aruncă tot felul de materiale de construcţii pe unde apucă. Probabil că aşa se explică faptul că au răsărit un vas de toaletă uzat şi o canapea veche  pe spaţiul verde de lângă tomberoanele situate în spatele Hotelui Posada. Teoretic, toate deşeurile de şantier, adică obiecte sanitare vechi, bucăţile de faianţă sau gresie, materiale izolante, carton, plastic, metal, sticlă sau alte deşeuri de acest gen, ar trebui colectate separat şi duse la direct la groapa de gunoi. Puţini însă respectă acest lucru, şi, pentru că e mai uşor şi nici nu costă nimic, argeşenii aleg să le arunce pe unde apucă.
„De gestionarea deşeurilor rezultate în urma renovărilor trebui să se ocupe titularul activităţii. Acesta, fie că locuieşte la casă sau la bloc, are obligaţia să colecteze separat, în saci, toate deşeurile rezultate din lucrări. Ulterior, proprietarii trebuie să contacteze o firmă specializată, iar la noi în oraş avem Transarg-ul, pentru ridicarea şi transportarea acestora la groapa de gunoi”, a explicat Constanţa Cârstea, şeful Compartimentului Protecţia Mediului, din cadrul Primăriei. Deşeurile din construcţii nu pot fi depozitate nici în pubele şi nici nu pot fi lăsate lângă ghenă, întrucât acest lucru se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1000 şi 2500 de lei. Sancţiunile pot fi aplicate însă numai dacă se ştie cine este cel care a aruncat mizeriile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email