Gripa porcină se apropie de Curtea de Argeş


După ce în week-end a fost confirmat primul caz de gripă porcină în Argeş, autorităţile au luat toate măsurile pentru a preveni noi îmbolnăviri. “Analizele de laborator au confirmat existenţa nouiului virus la un băiat de 15 ani din Piteşti. Se pare că boala a survenit în urma unei excursii la Ierusalim”, a declarat medicul Anca Alexandrescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Imediat după ce a fost confirmată boala, băiatul a fost transportat la spitalul Matei Balş din Bucureşti.
Până în prezent, la Curtea de Argeş nu au fost cazuri de gripă porcină iar conducerea Spitalului Municipal spune că au fost luate toate măsurile pentru a preîntâmpina evenimente nedorite. “Întreg personalul sanitar a fost instruit şi au fost luate toate măsurile de precauţie. Toţi pacienţii sunt consultaţi cu măşti şi mănuşi. Până acum nu au existat suspiciuni cu privire la existenţa virusului care provoacă gripa porcină la Curtea de Argeş. Dacă vom avea pacienţi suspecţi, îi vom trimite la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Piteşti”, a precizat medicul Ionela Dăneţ, directorul Spitalului Municipal.
Simptomele gripei porcine sunt similare simptomelor gripei obişnuite şi includ febră, tuse, senzaţia de gât uscat, dureri de muşchi, dureri de cap, frisoane şi o stare accentuată de oboseală. Dacă prezentaţi aceste simptome, medicii recomandă să rămâneţi acasă, întrerupând cursurile sau serviciul, limitând astfel contactul cu ceilalţi pentru a nu le transmite şi lor boala. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura, deoarece microbii şi viruşii se răspândesc în acest mod.

Primul pas, la medicul de familie

În cazul în care aceste simptome se agravează, este recomandat să vă prezenţi de urgenţă, la medicul de familie sau la Urgenţa Spitalului Municipal. “Medicii vor evalua starea pacienţilor şi dacă sunt suspiciuni vor fi trimişi mai departe, pentru analize amănunţite”, explică directorul Spitalului Municipal.
Ieri după amiază, Ministerul Sănătăţii a anunţat că „a fost instituită starea de carantină în toate spitalele”, dar la unitatea sanitară din Curtea de Argeş nu sosise, încă, nicio adresă oficială. „Am văzut la televizor ce au declarat cei de la Minister. Noi suntem pregătiţi, dar nu avem, oficial, spitalul închis pentru carantină, cel puţin până la ora aceasta” (17,00 – n.r.), a declarat directorul spitalului, dr. Ionela Dăneţ.

Cum puteţi preveni îmbolnăvirea cu noul virus

Medicii recomandă argeşenilor câteva metode prin care pot evita îmbolnăvirea cu noua formă de gripă:
-Acoperiţi-vă nasul şi gura cu un şerveţel când tuşiţi sau strănutaţi
-Aruncaţi şerveţelul la coşul de gunoi după folosire
-Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun de câte ori aveţi posibilitatea, mai ales după ce strănutaţi sau tuşiţi
-Foarte eficace sunt şi şerveţelele umede pe bază de alcool medicinal
-Evitaţi apropierea de persoane bolnave

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email