Greva profesorilor – amânată


Cadrele didactice au renunţat ieri, pe ultima sută de metri, la greva generală anunţată pentru astăzi, în prima zi a tezelor cu subiect unic. Protestul este doar amânat cu două zile, în urma negocierilor dintre liderii de sindicat, ministrul Educaţiei şi cel al Finanţelor. De asemenea, teza unică la limba si literatura romană va fi reprogramata pentru joi, a anuntat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au anunţat iniţial că protestele vor avea loc în zilele în care trebuie să se desfăşoare tezele, adică 13 mai şi 4 iunie. „În acest moment nu pot să vă spun ce se va întâmpla. Depindem de cum se desfăşoară negocierile între ministrul Ecaterina Andronescu şi reprezentanţii celor patru federaţii sindicale. Sperăm ca rezultatul obţinut în cadrul negocierilor să fie în favoarea noastră. În cazul în care răspunsul va fi negativ vom declanşa o grevă de o zi. Copiii, teoretic nu vor veni la şcoală. Însă, dacă vor fi elevi prezenţi aceştia vor fi supravegheaţi”, ne-a informat Luminiţa Negrilă, liderul Sindicatului de Învăţământ Preuniversitar, pe zona Curtea de Argeş.  Motivele pentru care sindicaliştii intenţionează declanşarea grevei generale sunt reducerea bugetului educaţiei cu 811 milioane de lei din fondul de salarii şi alţi 676 milioane de lei din fondurile de investiţii, reducerea bugetului cercetării cu peste 70% faţă de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care îi defavorizează pe bugetarii din învăţământ, politizarea funcţiilor de conducere prin ordonanţa deconcentratelor, dar şi nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.

Sindicaliştii SED LEX fac grevă japoneză

În semn de solidaritate faţă de protestele profesorilor, cei 72.130 de membri de sindicat ai Biroului executiv al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex au anunţaz şi ei o grevă de tip japonez, care se desfăşoară sub egida „Grevă pentru responsabilitate guvernamentală”. De asemenea, liderii Sed Lex solicită retragerea Ordonanţei de Urgenţă 37/2009, privind politizarea sistemului instituţional public şi rediscutarea acesteia cu partenerii sociali pentru a găsi cele mai bune soluţii de îmbunătăţire a activităţii în administraţia publică şi în întreg sistemul bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email