Greva paralizează oraşul

Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, pe uşa de la intrarea în primărie era lipit un afiş pe care scrie „Grevă generală”. „Alături de colegii din întreaga ţară, vom fi în grevă generală, pe termen nedeterminat. Începând de luni 31 mai, vom veni la muncă însă nu vom lucra cu publicul. Nu putem să fim de acord cu reducerea salariilor sau cu disponibilizările care se anunţă. Până acum greva generală a fost amânată de două ori pentru derularea unor negocieri cu reorezentanţii guvernului, însă nu am reuşit să ajungem la nicio înţelegere. Nu avem altă posibilitate”, a declarat Mariana Negoi, liderul de sindicat din Primăria Curtea de Argeş.

Funcţionarii de la finanţe sunt în grevă, dar lucreză cu publicul

Şi angajaţii de la Direcţia Finanţelor Publice Curtea de Argeş sunt nemulţumiţi de reducerile salariale anunţate, însă instituţia va lucra cu publicul. „Nici noi nu suntem mulţumiţi de măsurile anunţate, însă luni, 31 mai, este ultima zi din lună şi avem foarte mult de muncă. Nu ne permitem să nu venim la muncă. Suntem alături de colegii din sectorul bugetar, însă nu putem să refuzăm contribuabilii. Dacă nu am veni la muncă sau nu am elibera documentele solicitate, foarte multe societăţi ar avea de suferit şi nu ne permitem acest lucru. Suntem în grevă de solidaritate, dar vom lucra în continuare”, a explicat Mioara Androne, şeful Direcţiei Finanţelor Publice Curtea de Argeş.

Poliţiştii sunt la datorie

În schimb, la Poliţia Curtea de Argeş nu se anunţă niciun fel de măsuri de protest. „Situaţia operativă nu ne permite să protestăm. Cu siguranţă dacă vor fi reduse salariile va fi foarte greu şi pentru cei care lucrează în poliţie, însă vom face tot posibilul ca aceste reduceri salariale să nu afecteze în niciun fel activitatea celor care lucrează la Poliţia Curtea de Argeş sau în comunele arondate. Comunitatea poate să se bazeze pe noi”, a spus Ionel Ispir, comandantul Poliţiei Curtea de Argeş.

Şi profesorii intră în grevă generală începând de astăzi, dar bacul se dă

Potrivit sindicaliştilor din învăţământ, peste 70% din cei aproape 400.000 de dascăli vor fi în grevă generală , atât cei din învăţământul preuniversitar, cât şi cei din cel universitar. La nivel naţional această grevă va afecta peste două milioane de elevi. Totodată câteva mii de elevi din clasa a XII nu vor putea susţine proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină, din cadrul examenului de bacalaureat, care este programată să se desfăşoare în perioada 31 mai – 4 iunie.  
„La acest moment, în urma şedinţei pe care am avut-o, toată lumea din judeţul Argeş este în grevă. Cel mai important punct pe care vrem să îl atingem este amânarea probei de bacalaureat. Speranţa noastră este să se diminueze procentul de amputare a salariului. Noi considerăm că banii se pot lua din altă parte şi în nici un caz de la învăţământ”, a spus, la sfârşitul săptămânii trecute, Luminiţa Negrilă, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Curtea de Argeş. La nivelul SIP Curtea de Argeş, 97% din cadrele didactice vor participa la greva generală. „În municipiul Curtea de Argeş, la nivelul sindicatului, când s-au strâns semnăturile de la cadrele didactice, au fost şi profesori care nu au semnat. Liderii de sindicat au respectat opinia acestora, iar aceşti profesori, teoretic, ar trebui să îşi desfăşoare activitatea normal, în cazul în care elevii vor veni la şcoală”, a mai spus liderul SIP Curtea de Argeş. Ieri, însă, din cauza ameninţărilor pe c  are le-au primit inspectorii şcolari de la ministru, şi directorii de licee de la inspectori, profesorii au decis să participe la bac dar să facă grevă. „Cadrele didactice au fost foarte hotărâte până la şedinţa la care au fost chemate. Au cedat pentru bacalaureat, dar greva este. Pe 1 iunie mergem la Piteşti, la miting”, ne-a spus Luminiţa Negrilă ieri.
În toate liceele din municipiu bacalaureatul începe azi. S-au făcut presiuni extraordinare asupra profesorilor, mergându-se până la ameninţări, pentru ca bacul să înceapă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email