Grevă la Curtea de Argeş: Profesorii şi medicii au stat degeaba!


Sute de argeşeni, care fac parte din sectoarele de Sănătate, Educaţie şi Administraţie Publică au declanşat ieri grevă generală, activitatea acestora fiind blocată. Astfel, putem spune că bugetarii şi-au prelungit week-end-ul cu o zi în semn de protest faţă de grilele din legea unică de salarizare şi disponiblizările anunţate în aceste domenii.

Şcoli goale

Ieri, în nicio şcoală generală sau liceu din Curtea de Argeş sau comunele arondate nu s-au ţinut orele. Ba mai mult, elevii au fost anunţaţi încă de vineri să nu se prezinte luni la şcoală, pentru că vor avea parte un sfârşit de săptămână de trei zile şi nu de două. Cadrele didactice au venit la şcoli, însă nu au ţinut orele. “În nicio unitate de învăţământ din Curtea de Argeş, sau situată pe cele patru văi ale Argeşului, cum ar fi Sălătrucu-Poienari, Arefu-Băiculeşti, Brădet- Stroieşti, Nucşoara- Pietroşani, profesorii nu şi-au susţinut orele. Activitatea a fost blocată pentru o zi, 1.500 de salariaţi au fost în grevă generală. Această grevă a fost realizată din cauza indignării salariaţilor din învăţământ faţă de politica dusă de guvernanţi în ceea ce priveşte Învăţământul din România”, a spus Luminiţa Negrilă, liderul Sindicatului de Învăţământ Preuniversitar din zona Curtea de Argeş.

Medicii şi asistenţii au protestat

Şi cadrele medicale din Curtea de Argeş s-au alăturat grevei bugetarilor din România. Atât în Spitalul Municipal cât şi în Policlinică, medicii şi asistenţii au fost în grevă. Doar pacienţii care au reprezentat urgenţe medicale au fost consultaţi şi internaţi, dar şi cei deja internaţi au beneficiat de asistenţă medicală. Conform legii în vigoare, în timpul grevei generale unităţile medicale sunt obligate să asigure doar o treime din asistenţa medicală. „Am hotărât împreună cu colegii mei să asigurăm numai cazurile de urgenţă. Toţi medicii şi asistenţii din spital şi policlinică au fost prezenţi la datorie. Internaţii au primit tartamentele la fel ca într-o zi normală, iar cei veniţi la urgenţă au primit îngrijirile necesare. Nimeni nu a fost afectat de ziua noastră de grevă. Era normal să protestăm şi noi ca şi ceilalţi bugetari având în vedere că banii sunt puţini şi salariile mici. Însă nu ne-a lăsat sufletul să nu ajutăm un bolnav care avea nevoie, doar pentru că eram în grevă”, a spus Ionela Dăneţ, director al Spitalului Curtea de Argeş.

La Finanţe, ghişee închise

Argeşenii care au mers ieri dimineaţă la Finanţele Publice au dat peste ghişeele închise. Timp de două ore, angajaţii din domeniul finanţelor au fost în grevă. „Între orele 09.00 şi 11.00, toate ghişeele de relaţii cu publicul au fost închise. Salariaţii au venit la lucru la program normal, însă în aceste două ore de grevă nu şi-au desfăşurat activitatea”, a spus Mioara Androne, director Administraţia Finanţelor Publice Curtea de Argeş.

Oamenii legii nu au fost în grevă

Bugetarii sunt nemulţumiţi de veniturile mai mici pe care le vor avea după aplicarea legii unice de salarizare, de concediul obligatoriu fără plată şi de numărul de concedieri foarte mare şi de ameninţările cu şomajul. Deşi s-au alăturat şi ei la protestele anterioare, având aceleaşi nemulţumiri, angajaţii Parchetului, Judecătoriei dar şi ai Poliţiei din Curtea de Argeş au lucrat normal ieri, aceştia nefiind în grevă. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru angajaţii Primăriei. „În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administra­ţie, funcţionarii publici din primărie nu au participat la greva generală”, a declarat Mariana Negoi, lider de sindicat la Primăria Curtea de Argeş.
Funcţionarii anunţă că greva a avut loc doar ieri, de azi reluându-şi programul normal de lucru. De asemenea, ei vor relua protestul numai după ce vor stabili cu liderii sindicali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email