Gravidele fără acte vor fi fotografiate la maternitate

În ultima vreme, numărul cazurilor de copii abandonaţi la naştere în spitale este în continuă creştere. Statistica arată că de cele mai multe ori mamele care îşi părăsesc copiii imediat după naştere îşi dau nume false când vin să nască sau nu îşi prezintă actele de identitate. De acum, însă, mămicile care au intenţia să îşi părăsească nou-născuţii în spitale ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-şi pune planul în aplicare.
Autorităţile cenntrale, în colaborare cu specialiştii Oficiului Român de Adopţii au demarat un proiect, care are ca scop reducerea fenomenului de abandonare a copiilor. Astfel, orice femeie gravidă care, la internarea în spital, nu prezintă actele de identitate este fotografiată de poliţişti, la sesizarea cadrelor medicale. Mămicile minore sau de etnie rromă sunt luate în vizor de reprezentanţii spitalelor, ele fiind de cele mai multe ori vinovate de creşterea continuă a cazurilor de abandon al bebeluşilor. Odată cu demararea proiectului, autorităţile încearcă crearea unei baze de date pentru identificarea celor care îşi părăsesc copiii.

Bebeluşii – amprentaţi la naştere

Pe de altă parte, în proiect este prevăzută şi amprentarea micuţilor abia născuţi. Tălpile bebeluşilor ar urma să fie amprentate, astfel încât ei să poată fi mai uşor identificaţi când cresc, în cazul unei dispariţii. Această măsură vine şi pentru a estompa o practică încă folosită în spitale, aceea că părinţii vin să îşi caute copii pentru adopţie în maternităţi, unde încă există cazuri de abandon, când teoretic ar trebui să se adreseze Oficiului Român de Adopţii.
Măsuri de precauţii ca cele prevăzute de proiect există deja în alte state ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii, unde certificatul de naştere conţine, pe lângă datele de identitate ale părinţilor, şi amprentele tălpilor bebeluşului, alături de amprenta degetului mamei. Este un model care se doreşte a fi implementat şi în ţara noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email