Gimnaste de la Curtea de Argeş, în lotul de elită de la Deva

– Interviu cu antrenoarea Nicoleta Andrei  –

În sala de antrenament, fetiţele se ridică, rând pe rând, din frăgezimea vârstei, pentru a executa cu precizie şi graţie saltul către performanţă, sub privirea mândră şi atentă a antrenoarei lor. Sunt foarte talentate, se pregătesc cu vrednicie şi împreună cu celelalte sportive din lotul de gimnastică al judeţului Argeş, participă la concursuri naţionale şi internaţionale şi aduc acasă distincţii importante. Despre ele, despre performanţa în gimnastică, despre cât de greu sau de uşor este acest drum, ne povesteşte balerina, coregrafa şi totodată antrenoarea de gimnastică, Nicoleta Andrei.

„La început nu am avut aparate, s-a lucrat pe unele improvizate, le pregăteam pe un cub vechi”

Cum a început totul, Nicoleta Andrei?

– Eu activez în gimnastică din 2010. Sunt fondatoarea şi persoana care a dezvoltat gimnastica ritmică la nivel judeţean. Lotul s-a constituit întâi la Curtea de Argeş. La început nu am avut aparate, s-a lucrat pe unele improvizate, le pregăteam pe un cub vechi. Aşa au pornit spre înalta performanţă. Drumul a fost unul anevoios, rezultatele au început să apară după ani de muncă. Nimănui nu i-a păsat de mine, de copii, de potenţialul lor. Uneori nu aveam bani nici să-mi achit chiriile. Dar am avut tăria de a merge mai departe, de a reuşi. Pentru că nu exista o bază materială, a trebuit să plec şi în alte centre din judeţ, să pot promova copiii. Aşa s-a format lotul de gimnastică al judeţului Argeş.

Ce este esenţial în sportul de performanţă pentru a ajunge la rezultate desăvârşite?

– Încrederea în ceea ce vrei să faci şi seriozitatea. Trebuie să te concentrezi pe un ţel şi să-l atingi.

Se poate atinge performanţa doar prin muncă, prin ambiţie, prin curaj, fără a avea talent?

– Munca este cea care satisface performanţa, dar talentul este absolut necesar. Trebuie să te naşti cu înclinaţie.

Cât de important este pentru un copil sprijinul familiei şi al antrenorului?

– Foarte important. Fără sprijin, copilul nu poate face nimic. Trebuie încurajat şi stimulat, chiar şi psihic.

„Copiii care lucrează pentru performanţă nu prea au copilărie”

Se spune că atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, nu-i nimic prea greu. Şi totuşi, gimnastica de performanţă înseamnă muncă, sacrificii, disciplină, rezistenţă. Cum se-mpacă copilăria cu toate acestea? Ce-i motivează?

– Copiii care lucrează pentru performanţă nu prea au copilărie. Este greu, dar cu timpul se obişnuiesc. Ştiu ce au de făcut. Dar nu toate cursurile duc într-acolo, există cursuri de iniţiere, la care vin copii doar pentru a face mişcare. Ce-i motivează? Copiii mă iubesc şi lucrează de drag, nici nu simt când ajung la performanţă.

S-au făcut destăinuiri cutremurătoare referitoare la maltratarea gimnastelor de către antrenori. Spuneţi-mi, este nevoie de teamă şi rigurozitate sau se poate face performanţă cu blândeţe?

– Performanţa se face cu respect reciproc, cu mobilizare, cu prietenie. Eu sunt prietena lor. Suntem foarte apropiate. Vorbim de toate, de sentimente, de supărări, de tot ce fac ele. Dar când pregătim un concurs, sunt mai dură, mai serioasă. Pe copii trebuie să îi formezi, să ştie că vor să meargă mai departe, nu să vină din teamă.

Ce ar trebui să ştie părinţii pentru a-şi aduce copiii la cursuri?

– Ar trebui să ştie că gimnastica dezvoltă feminitatea, graţia, atitudinea. Le modelează şi caracterul, nu doar corpul.

„Când prima fetiţă a ajuns la Deva, s-a scris istorie”

Aţi antrenat fetiţe care mai apoi au fost cooptate în lotul de gimnastică de la Deva. Povestiţi-ne despre performanţele atinse.

– În 2012, când prima fetiţă a ajuns la Deva, s-a scris istorie. Până atunci, nimeni din ţară, nici măcar din Argeş, nu ştia. Au fost uluiţi de nivelul la care s-au prezentat fetele. Sigur, am câştigat şi medalii, premii. Chiar pe 13 mai a avut loc un concurs cu o miză foarte mare. Primele trei clasate vor merge pe 29 septembrie la un concurs internaţional de gimnastică ritmică, la Iaşi. Pe locul întâi s-a clasat o fetiţă din Curtea de Argeş. De asemenea, de la concursurile internaţionale ne-am întors cu trofee şi medalii. La Vălenii de Munte locul 1, la Bucureşti locul 1 la două secţiuni, la Buzău locurile 2 şi 3, la individual şi individual compus.

Dacă aceste oglinzi ale sălii de antrenament ar fi fermecate, ce le-aţi cere?

– Le-aş cere ca tot mai multe fetiţe să fie pe podium pentru a reprezenta judeţul Argeş şi România cu cinste.

 

Oana Dinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email