Ghid pentru curățarea de bază a dinților

Curățarea dentară – cine o efectuează și cât de des se face?

Curățarea profesionistă a dinților de către un igienist dentar (cu toate că, de cele mai multe ori, este efectuată de medicii dentiști) urmărește eliminarea plăcii, a tartrului și a petelor care se acumulează pe dinți. Chiar și cu o rutină sănătoasă în ceea ce privește igiena orală (perierea dinților de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare) se poate dezvolta placa bacteriană.

Curățarea profesionistă a dinților cu un aparat de detartraj este un aspect fundamental pentru păstrarea sănătății dinților și a gingiilor. Majoritatea dentiștilor recomandă efectuarea unei astfel de curățări o dată la 6 luni sau cel puțin o dată pe an. În acest fel, se reduce probabilitatea apariției afecțiunilor parodontale. Totodată este foarte importantă menținerea obiceiurilor de igienă orală de acasă pentru a preveni acumularea de tartru și eventuale boli ale gingiilor.

De ce avem nevoie de curățare profesională a dinților?

Atunci când se efectuează o curățare profesională a dinților, se îndepărtează depozitele de placă dentară și tartru care s-au dezvoltat, în timp, pe dinți. Placa bacteriană este acea depunere lipicioasă și moale de pe dinți care conține milioane de bacterii. Aceste bacterii pot provoca afecțiuni gingivale și carii mai ales dacă nu este îndepărtată prin periaj zilnic, prin folosirea aței dentare și prin vizite regulate la medicul dentist.

Tartrul, pe de altă parte, este un depozit dentar calcificat, care se depune pe dinți și poate avea un aport semnificativ la căderea lor. Dentiștii folosesc instrumente speciale, precum aparatul de detartraj, pentru a îndepărta aceste formațiuni bacteriene fără să dăuneze dinților. Toate instrumentele utilizate în acest proces sunt supuse unei proceduri stricte de curățare, dezinfectare și sterilizare pentru a se asigura controlul calității.

Instrumentele folosite în curățarea dentară – oglinzi, aparat de detartraj cu ultrasunete și freze dentar

Întregul proces va începe cu o oglindă dentară, care va fi folosită de medicul stomatolog pentru a inspecta zonele mai greu accesibile din cavitatea bucală. Oglinzile dentare dispun de mânere alungite, în general conectate la oglinzi rotunde. Cu ajutorul unei acestui instrument, dentistul observă dinții și gingiile, căutând zone iritate, umflate, degradate sau cu urme de sânge.

Primul instrument folosit pentru procesul propriu-zis va fi un aparat de detartraj cu ultrasunete. Acest dispozitiv utilizează vibrațiile ușoare pentru a desface bucățile mari de tartru. De asemenea, se va pulveriza apă rece pentru spălarea eventualelor resturi. Vârfurile instrumentului cu ultrasunete sunt rotunjite și curbate și sunt menținute într-o stare perpetuă de mișcare. Setările aparatului pot fi ajustate în așa fel încât pacientul să se simtă cât mai confortabil.

Odată ce bucățile mari de tartru sunt îndepărtate, dentistul va face trecerea la instrumente de mână mai precise.  Acestea sunt denumite chiurete și sunt concepute pentru a elimina depunerile mai mici de pe dinți și pentru a netezi suprafața dinților. Fiecare dinte va trece prin această procedură pentru a se asigura curățarea completă a tartrului.

După ce toți dinții au fost neteziți, se va trece la procedura de lustruire a dinților. Dentistul va folosi o freză dentară de viteză redusă care este învelită în cauciuc cu ajutorul căreia va conferi dinților un aspect neted, strălucitor. Pasta de profilaxie și o soluție asemănătoare cu pasta de dinți sunt și ele aplicate cu ajutorul frezei dentare, pentru a finaliza procesul. În unele cazuri, în finalul procesului, se aplică un tratament cu fluorură pentru a întări dinții și pentru a-i proteja de placă bacteriană și tartru.

Majoritatea pacienților consideră procedura de curățare a dinților ca fiind nedureroasă. Soluțiile folosite, vibrațiile aparatului și presiunea simțită în timpul intervenției nu provoacă, în general, disconfort. De cele mai multe ori, procedura durează între 30 de minute și o oră și sunt efectuate în confortul scaunului stomatologic. După o curățare profesională, dinții vor arăta mult mai bine, fiind mai luminoși și mai strălucitori. Dar aceste proceduri nu au un rol estetic, ci au în prim plan prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email