GDM va creşte numărul de angajaţi la Curtea de Argeş

În urmă cu 10 ani, la Curtea de Argeş se deschidea fabrica GDM Electronics, şi 200 de argeşeni câştigau şi încă mai câştigă o pâine aici. Vineri, firma sărbătoreşte cei 10 ani în compania ambasadorului Belgiei la Bucureşti, Excelenţa Sa, Philippe Beke, şi alţi invitaţi din Curtea de Argeş şi nu numai.
Existenţa GDM în oraşul nostru a avut un moment de cumpănă, în decembrie 2008, când două hale de producţie şi două depozite, toate aflate în construcţie, au fost mistuite de un puternic incendiu.
Şase autospeciale de la Detaşamentele de Pompieri din Curtea de Argeş şi Piteşti s-au deplasat la faţa locului şi peste 100 de pompieri au luptat atunci cu flăcările timp de cinci ore. Focul s-a extins cu repeziciune, distrugând o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi din incinta fabricii. Echipamentele de producţie, materiile prime, produsele finite şi semifabricate, utilajele şi instalaţiile electrice din incinta fabricii au ars în întregime. Investiţia de 15 milioane de euro era compromisă. Despre acest eveniment nefericit Guido Pauwels, CEO şi proprietar al companiei, nu a vorbit niciodată. Până astăzi. Vă prezentăm mai jos un interviu pe care l-am realizat cu omul de afaceri belgian, interviu în care am vorbit despre incendiu, despre oraş şi despre câinii vagabonzi.

Excelenţa Sa, Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, scria pe site-ul ambasadei că nu vă gândeaţi în 1997, când aţi început afacerile în domeniul acesta, că veţi ajunge în România, la Curtea de Argeş. De ce aţi ales România şi Curtea de Argeş pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră?

– În anul 2000 GDM-ul era deja prezent în Belgia şi Slovacia, însă am dorit extinderea şi în alte ţări est Europene. Am vizitat ţări ca: Lituania , Estonia, Bulgaria şi România.
Am ales România deoarece aici românii de rând nu aveau un suport social bine pus la punct. M-au surprins: invalizii care nu aveau scaune cu rotile, pensionarii cu pensii foarte mici, etc. În concluzie, am ales România mai mult din punct de vedere emoţional. Am vizitat foarte multe fabrici în România, însă la acel moment în Curtea de Argeş existau foarte mulţi electronişti fără un loc de muncă rezultaţi din restructurările efectuate .

Cum sunt românii, ca angajaţi? Dar ca prieteni?
– Românii că angajaţi sunt foarte muncitori şi flexibili, ceea ce este foarte important în ramura noastră de industrie. Pentru faptul că sunt foarte ocupat, nu am foarte mulţi prieteni, însă cei pe care îi am, am foarte multă încredere în ei.

Care au fost rezultatele anchetei după incendiul din decembrie 2008?

– Referitor la incendiul din 2008 – avem în acest moment un proces pe rol prin care dorim să se stabilească cauza reală a incendiului.

Ce v-a determinat să rămâneţi, după acest incendiu, la Curtea de Argeş?

– Cumva proprii mei angajaţi. Au fost alături de mine şi reacţia lor a fost uimitoare. Astfel că dacă eu renunţam în a reclădi afacerea, foarte multe familii ar fi rămas fără un venit.

Există o comunitate importantă a oamenilor de afaceri străini la Curtea de Argeş, comunitate din care şi dumneavoastră faceţi parte. Vă întâlniţi des? Unde?
– După incendiu, viaţa mea a devenit şi mai ocupată, astfel că nu prea am avut şi nu prea am timp pentru a mă întâlni cu oamenii de afacere străini din Curtea de Argeş.

Ce credeţi despre oraşul Curtea de Argeş? Vă place cum arată? Vă simţiţi aici „acasă”?

– Îmi place Curtea de Argeş din punct de vedere al liniştii, însă dacă ai puţin timp liber nu prea ai ce face. După 10 ani în care am locuit constant în România, m-am obişnuit cu mentalitatea românească, astfel că pot spune cumva că mă simt că „acasa”.

Ce planuri de viitor aveţi la Curtea de Argeş, din punctul de vedere al afacerii dumneavoastră?

– Planurile de viitor pentru GDM sunt: obţinerea de noi clienţi cu renume internaţional, mărirea capacităţii de producţie, achiziţionarea de noi utilaje, mărirea numărului de angajaţi

Care sunt locurile care vă plac cel mai mult în zona Curtea de Argeş?

– Bulevardul principal, atunci când teii sunt înfloriţi. Casele vechi tot de pe bulevardul principal şi bineînţeles Transfăgărăşanul (însă drumul este atât de distrus că nu prea mai merg în zonă respectivă).

Ce aţi schimba aici, dacă aţi avea această posibilitate?

– Climatul polic şi de afaceri să se adapteze celui existent în vestul Europei. Aş vrea aducerea de noi investitori străini, care să creeaze locuri de muncă să aducă banii la bugetul local astfel ca şi restul străzilor să arate că bulevardul principal. Să nu mai existe atât de multe discrepanţe între clădiri. Plantarea de mai mulţi copaci, crearea de parcuri, crearea de adăposturi pentru câini vagabonzi astfel ca aceştia să nu mai fie pe străzi.

Ce vă doriţi pentru următorii 10 ani?

– Sănătate, fericire, să savurez fiecare zi alături de angajaţii şi clienţii mei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email