Gardul de la Biserica Domnească a devenit toaletă publică


Cei care au trecut în ultima perioadă prin parcarea de la Biserica Domnească au simţit un miros înţepător de urină. Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu cred că totul se întâmplă din cauza staţiei de maxi taxi, care este amplasată lângă gardul bisericii. “Am transmis deja o informare către Primăria Curtea de Argeş, unde am atras atenţia asupra faptului că zona de protecţie este una de gradul I, iar ceea ce se petrece acolo nu este deloc îmbucurător. Situaţia este de-a dreptul critică, pentru că nimeni nu respectă niciun fel de regulă. Şoferii parchează în zonele de protecţie, lângă gardul lăcaşului de cult, iar pe lângă gard, în interior şi în exterior, se găsesc tot felul de mizerii de la cutii de bere, până la resturi de prezervative. Cel mai probabil, se întâmplă din cauza celor care stau minute în şir şi aşteaptă să plece cu maxi taxi. După mirosul înţepător, se pare că unii dintre ei urinează pe gardurile bisericii. În plus, zona de protecţie este aglomerată, iar asta dăunează grav monumentului”, a declarat şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu, Andrei Nicolescu. Biserica Domnească datează din secolul al XIV-lea şi este considerată cel mai vechi monument istoric din sudul Europei. Tocmai de aceea, s-a cerut mutarea staţiei de maxi taxi din parcarea de la Biserica Domnească. “Faptul că acolo vin foarte mulţi oameni care stau şi aşteaptă să plece maşina, reprezintă o problemă. Unii se mai plictisesc, dau cu picioarele în gard şi toate acestea duc la degradarea gardului, spun cei de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

Dispoziţia este ca acolo să staţioneze o singură maşină

Primarul Nicolae Diaconu ştie despre întreaga situaţie şi a spus că va face tot posibilul să remedieze această problemă. „Acolo este parcare publică, iar dispoziţia dată de primărie este ca acolo să staţioneze o singură maşină de maxi taxi. Nu putem muta, însă, staţia din parcarea de la Biserica Domnească, pentru că va fi foarte greu pentru cetăţeni să se deplaseze pe jos, până la gară. Dacă totuşi vom constata că şoferii de maxi taxi nu respectă înţelegea încheiată, vom lua măsuri”, explică edilul. La rândul lor, şoferii de pe maşinile de maxi taxi spun că nu au nicio vină. “Nu suntem noi de vină! Uitaţi-vă la tomberoanele de aici, sunt toate pline. Dacă nu vine nimeni să le golească se mai întâmplă să mai arunce oamenii pe jos, că nu au unde. Cei mai supăraţi sunt turiştii, nu cei care merg cu maxi taxi”, cred şoferii de microbuzelor.

La fel se întâmplă şi în parcul de la Sân Nicoară

Reprezentanţii Episcopiei Argeşului şi Muscelului spun că aceeaşi situaţie este întâlnită şi în parcul de la Sân Nicoară. “Chiar dacă am delimitat zona din jurul Bisercii Sân Nicoară, se pare că tinerii sar gardul şi noaptea îşi fac de cap acolo. De fiecare dată când facem curăţenie, găsim sticle goale, pungi şi chiar prezervative”, a declarat părintele Caliopie Ichim. Şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu, Andrei Nicolescu, este la curent şi cu această problemă, însă spune că totul ţine de bunul simţ al argeşenilor. “Prea multe nu putem să facem. De fiecare dată când suntem sesizaţi că sunt probleme, iar monumentele istorice sunt în pericol, nu putem decât să luăm legătura cu primăriile din zonă şi să cerem să fie luate măsuri. Totul ţine însă de bunul simţ al celor care trec prin zonă”, a încheiat Andrei Nicolescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email