Arhiepiscopia implementează un proiect în valoare de 5 milioane de euro , din fonduri europene, iar acesta peevede şi refacerea gardului
Mai mulţi argeşeni s-au sesizat de faptul că se dărâmă gardul care înconjoară parcul Mănăstirii, s-declarat îngrijoraraţi că acesta e monument istoric şi şi-au exprimat îndoiala cu privire la autorizaţiile pe care Arhiepiscopia le-ar avea cu privire la această acţiune.
„Avem toate autorizaţiile necesare. Se reface acolo unde gardul este dărâmat sau urmează să se dărâme, pe o porţiune de vreo 20 de metri. Construcţia va fi refăcută exact la fel şi cu aceleaşi materiale, sub stricta supraveghere a specialiştilor. Implementăm un proiect cu foncduri europene, nimeni nu şi-ar asuma vreodată responsabilitatea ca facă ceva fără să aibă avize şi autorizaţii”, ne-a spus arhimandritul Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii.
Proiectul despre care vorbeşte, intitulat „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii din lemn „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă a reţelelor exterioare şi construire punct de informare”, în valoare de cinci milioane de euro din fonduri europene şi contribuţia Arhiepiscopiei, presupune mai multe lucrări şi este realizat în proporţie de 50%.
Ce lucrări se fac
Lucrările care vor fi făcute sunt complexe – la Palatul Episcopal consolidarea şi hidroizolarea subsolului pentru amenajarea spaţiilor expoziţionale, consolidarea planşeului ultimului etaj cu o reţea de elemente metalice conectate la o centură perimetrală din beton armat, curăţarea faţadelor, amenajarea spaţiilor expoziţionale în aripa nordică, conservarea – restaurarea decoraţiilor interioare, a vitraliilor, revizuirea tâmplăriilor, a pardoselilor, înlocuirea cu tablă a învelitorii şi refacerea tuturor instalaţiilor. La corpul administrativ se consolidează subsolul, se eliberează faţada de nord de anexele recente, la etaje se recompartimentează spaţiile şi se refac pardoselile, se restaurează faţadele şi se înlocuiesc tâmplăriile cu unele similare din lemn stratificat. De asemenea, se instalează un lift hidraulic şi se refac instalaţiile.
În plus, „un centru de informare turistică cu un spaţiu expoziţional se construieşte semiîngropat şi terasă înierbată iar o nouă scară va asigura accesul la nivelul zonei de parcare care se reamenajează”, potrivit consilierului Caliopie Ichim.
O singură curte, un parc frumos şi o mulţime de turişti
În maxim trei ani lucrările se vor termina, iar la final zona Mănăstirii va fi una cu adevărat turistică. „Vom desfiinţa gardul dintre Mănăstire şi noua Catedrală, parcul va fi redesenat, zidul de sprijin care mărgineşte parcarea va fi refăcut, iar în zona în care acum sunt treptele vom avea un centru de informare turistică modern, cu tot ce-i trebuie. Magazinul care e acum la intrarea în parc va fi desfiinţat”, a spus consilierul pe probleme de patrimoniu şi construcţii al Arhiepiscopiei.
La subsolul Palatului vor fi amenajate spaţii expoziţionale şi întreaga clădire va putea fi vizitată de turişti, inclusiv Sala Manole şi apartamentele reginei de la etaj. În spatele Palatului Episcopal există un parc extraoddinar, care acum nu poate fi vizitat, dar după reabilitare va fi deschis publicului, ca şi bisericuţa adusă de ÎPS Calinic de la Drăganu.
Foto Iulia Georgescu facebook