Gara Regală împlineşte 125 de ani

Arhitectul italian Giulio Magni a primit, în 1898, o comandă pentru realizarea a două gări (aproape identice) și a unei halte pe liniile Pitești – Curtea de Argeș și Adjud – Comănești – Ghimeș, ambele linii executate sub coordonarea inginerului român Elie Radu, potrivit wikipedia.org. Gările gemene din Curtea de Argeș și Comănești reprezintă o ilustrare a viziunii lui Magni asupra stilului național, el combinând elemente cu certe filiații în arhitectura romanică cu motive și materiale de tip oriental, asimilate pe filieră bizantină.

Destinată să servească linia Pitești – Curtea de Argeș, în lungime de 38,4 kilometri, gara din Curtea de Argeș a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care s-a dat în folosință și linia de cale ferată.

Decorațiile exterioare sunt realizate cu brâuri de ceramică smălțuită executate de meșteri italieni, iar ancadramentele ușilor și ferestrelor sunt făcute tot din cărămidă smălțuită. Pentru învelitoarea acoperișului s-au folosit solzi de ardezie. Dimensiunile mici ale solzilor au permis urmărirea conturului nervurilor bolților.

Monumentul va fi reabilitat

După ani de zile în care CFR a anunțat licitații pentru reabilitarea gării, licitații la care nu a participat nimeni din cauza prețului foarte mic,  SRCF Craiova a semnat în martie, anul acesta, contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din stația CF Curtea de Argeș, contract în valoare de 8,74 milioane de lei.

„Demararea lucrărilor de reparații, reabilitare și restaurare a Gării Regale Curtea de Argeș este preconizată pentru începutul lunii aprilie 2024”, au declarat reprezentanții CFR. Lucrările vor dura în total doi ani, ceea ce înseamnă că cel târziu la jumătatea lui aprilie 2026 va fi terminată reabilitarea Gării Regale.

SRCF Craiova şi Asocierea SC Euras SRL – SC Arhing S.R.L (România) au semnat contractul, în valoare de 8.749.082,33 lei, fără TVA, pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeş.

Durata contractului este de 36 de luni, aferentă etapelor de elaborare/aprobare a proiectului tehnic, obţinerea avizelor/autorizaţiilor şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători, iar sursa de finanțare este asigurată din fornduri proprii ale CFR SA.

Obiectivele generale ale acestui contract (proiectare și execuție lucrări) sunt: reparaţii şi consolidarea structurii de rezistenţă; restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal; înlocuirea învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape; reparaţii locale şi biocidare la şarpantă; reparații instalaţii electrice, termice şi sanitare.

Proiectul tehnic e pe jumătate realizat, și va fi gata până la finalul lui martie 2024, conform contractului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email