Gara noastră e regală numai cu numele. Regele Mihai nu poate fi adus într-o ruină.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, după scurta ceremonie religioasă și militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.(Biroul de presă al Casei Regale)

Scandalul provocat de dl. Ştefan Dumitrache, care a acuzat Casa Regală că nu respectă tradiţia şi protocolul, este departe de a se fi terminat.

Lăsând la o parte controversele legate de ora înaintată la care va avea loc sâmbătă înmormântarea, cu greu va fi respectată tradiţia. Când au fost aduşi la Curtea de Argeş Regele Ferdiannd şi Regina Maria s-a putut, acum nu se mai poate. Nu cred că Familia Regală are vreo vină, tot cei care ne conduc sunt vinovaţi că lucrurile arată aşa cum arată.  Cum se poate ca sicriul Regelui Mihai să fie adus la Gara Regală de la Curtea de Argeş atâta vreme cât aceasta este o ruină, puţin vopsită, un pic reparată, dar cu pereţii căzuţi, cu ploaia care cade prin tavan, cu podelele sparte, cu uşile stricate, fără iluminat, cu peronul distrus, dar cu un WC public încuiat cu lacăt, în care s-au investit miliarde?!

Regele a fost grav bolnav un an şi jumătate, şi chiar şi birocraţii de la CFR ştiau de ce gara din Curtea de Argeş este Regală, imposibil să nu le fi spus cineva că regii au fost duşi la Curtea de Argeş cu trenul şi că au trecut pe la gară. Gara pe care nu au vrut cei de la CFR să o dea administraţiei locale, deşi am mari îndoieli că edilii din Curtea de Argeş ar fi făcut mai multe decât cei de la Căile Ferate, dar măcar am fi putut spera că unul dintre cele mai frumoase monumente din municipiu ar fi avut o altă soartă.

Cred că Oraşul Regal se va face de râs încă o dată, numai că acum nu din cauza autorităţilor, sau nu neapărat din cauza lor. Dl. Cristian Mitrofan, fost viceprimar al municipiului, spunea că a făcut parte din delegaţia care a mers la Craiova, la şefii Regionalei CFR, încercând să-i convingă că gara trebuie renovată, şi că administraţia locală ar putea prelua, sub o formă sau alta, clădirea. Demersurile nu au avut niciun rezultat, iar autorităţile locale s-au oprit.

Acum, Oraşul Regal îşi primeşte ultimul monarh care a fost pe tron. Cum?! Cu ceva spoieli pe trotuare, cu ceva gropi astupate şi gardurile vii tunse, dar nu poate să se ridice la înălţimea titlului acordat. Pentru că gara, Regală, este o ruină.

 

Laura Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email