Gara mică a ajuns în paragină


Imagini dezolante, o gară pustie cu ziduri care stau să se dărâme, multă mizerie şi o locomotivă care a ajuns un morman de fiare ruginite. Aceasta este imaginea pe care o pot vedea cei care trec pe lângă “Gara mică”. Un loc încărcat de istorie a ajuns acum în paragină. Nici măcar calea ferată nu mai funcţionează şi, de câteva luni bune, a fost demontată pe bucăţele. A rămas în schimb clădirea gării, care acum a căpătat o nouă destinaţie şi a devenit loc de dormit pentru boschetari.

Gara nimănui…

Uşile au dispărut cu desăvârşire, iar geamuri nu mai sunt de câţiva ani. Cei care îşi duc veacul pe aici au adus saltele de dormit, iar din peisaj nu lipsesc sticle de vin şi bere,  zeci de cutii goale, multă mizerie şi mirosuri insuportabile. Cineva chiar a încercat să facă focul în clădirea veche şi probabil uşile au fost folosite pe post de lemn de foc. “Mai ales iarna, vin din ăştia de umblă pe străzi şi îşi duc veacul aici. Când era rece afară, făceau focul înăuntru. I-am văzut când eram în tura de noapte. A rămas gara nimănui, s-a ales praful de tot. A devenit un focar de infecţie”, ne spunea un muncitor de la o firmă din zonă. Îşi aminteşte cu nostalgie cum, pe acolo, treceau trenuri pline cu lemne. “Când auzeam fluierul locomotivei şi vedeam vagoanele alea pline cu marfă, mă gândeam că tot lemnul de acolo aduce bani pentru ţară. Acum nu mai trece trenul şi parcă nici noi nu o ducem prea bine”, adaugă bărbatul.

Locomotiva va fi dezmembrată şi dusă la fiare vechi

 La câţiva metri de gară, a rămas o locomotivă veche. Nimeni nu ştie cu exactitate de când a rămas acolo şi nici cine a lăsat-o. În jurul ei, numai iarbă şi nici urmă de cale ferată. “Înainte se mai jucau cei mici, se urcau pe scară şi intrau în cabină. Acum nu se mai poate, că sunt numai fiare ruginite şi e numai mizerie. După cum miroase acolo, parcă a devenit toaletă publică”, se spune o vânzătoare de la un chioşc de pâine din apropiere.  În urmă cu câteva săptămâni, în municipiul nostru au venit reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură Argeş, pentru că existau suspiciuni că ar fi făcut parte din obiectele de patrimoniu naţional. ”Am primit o sesizare din partea unui cetăţean care reclama faptul că locomotiva de lângă Gara Mică face parte din patrimoniul naţional şi cineva ar vrea să o vândă la fiare vechi. La faţa locului am descoperit că e într-adevăr un obiect vechi şi valoros, dar care nu face parte din patrimoniul naţional”, spune Radu Oprea, consilier la Direcţia pentru Cultură Argeş. Acum, locomotiva cu abur care funcţionează din 1940, a ajuns într-o avansată stare de degradare şi, în următoarele luni, va fi dezmembrată şi dusă la fiare vechi. “Am luat legătura cu firma care a cumpărat calea ferată, iar directorul ne-a spus că nu are altă soluţie decât să o taie şi să o ducă la fier vechi, pentru că vrea să vândă terenul de sub calea ferată”, a adăugat reprezenatul Direcţiei pentru Cultură Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email