Fundaţia Umanitară „Hand-Rom” atacă în instanţă hotărârile prin care sunt tăiate drepturile asistenţilor personali

Fundaţia Umanitară „Hand-Rom” s-a autosesizat faţă de actele discriminatorii ale unor primării din mediul rural, care, prin Hotărâri aprobate de Consiliile Locale, nu mai plătesc asistenţii personali ai copiilor cu dizabilităţi. Reprezentanţii fundaţiei spun că aceste măsuri au fost luate fără o consultare prealabilă a beneficiarilor acestor ajutoare, respectiv familiile copiilor cu dizabilităţi, care fac eforturi pentru a-şi aduce copiii la centrul de zi Marina, pentru a avea acces la educaţie şi terapii, conform unei hotărâri a Comisiei de Protecţie a Copilului şi Planului de Servicii.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Fundaţia „Hand-Rom”, trecerea în şomaj a asistenţilor personali a grevat cu dublul sumei fondul de şomaj, decât dacă s-ar fi identificat resursele pentru plata taxelor pe salariile asistenţilor şi a îngrădit accesul copiilor la educaţie şi terapii.
„Nu putem fi indiferenţi la actele de discriminare”
Această măsură va duce la creşterea abandonului şcolar, la micşorarea şanselor de reabilitare şi integrare a copiilor cu dizabilităţi ca cetăţeni ca drepturi depline, se precizează în cadrul comunicatului de presă. „Înconjurat de atâta suferinţă dar şi de dorinţa copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi de a izbuti să facă azi ce nu puteau să facă ieri, este greu să le explici de ce mama sau tatăl de azi este mai trist, de ce nu-l vor mai aduce la şcoală în fiecare zi, că soarta lor stă în mâinile unor oameni care printr-o semnătură le pot schimba viitorul şi influenţa destinul. Nu putem fi indiferenţi la actele de discriminare. Azi ni se întâmplă nouă, discriminare pe criteriul dizabilităţii, mâine se poate întâmpla altora pe criteriul sex, naţionalitate, religie, vârstă, categorie socială sau defavorizată, convingeri, limbă”, a spus Costel Nicolae, director general Fundaţia Umanitară „Hand-Rom”.
Astfel, reprezentanţii fundaţiei umanitare au cerut în baza Legii 544 din 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, ca cele 21 de primării să comunice următoarele:
– numărul de copii cu dizabilităţi, care nu mai au asistent personal;
– actele normative care au stat la baza desfacerii contractelor de muncă a asistenţilor personali ai copiilor cu dizabilităţi;
– bugetele comunelor  pe anul 2011 aprobate prin H.C.L.
De asemenea, reprezentanţii fundaţiei au contestat deciziile luate de primării la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, în conformitate cu art. 28 alin. 1 şi 2 din OG 137 din 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare cu toate modificările şi completările ulterioare, actele administrative şi vor ataca în instanţă măsurile luate în temeiul art. 8 din Legea 544/2004, în numele asistenţilor personali ai copiilor care frecventează centrul de zi MARINA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email