Nu de multă vreme am fost informaţi telefonic de mai mulţi cetăţeni ai oraşului despre noua locaţie a câinilor vagabonzi din Curtea de Argeş. Este vorba despre străzile Mărăşeşti şi Oituz, în zona clădirilor unde, cu ceva ani în urmă, Poliţia Municipală îşi avea sediul şi îşi desfăşura activitatea.
Deşi strada Mărăşeşti este una puţin circulată, în comparaţie cu alte străzi ale oraşului, foarte mulţi oameni o folosesc să scurteze drumul către autogară sau drumul spre biserica Drujeşti şi Sfântul Nicolae. Odată cu mutarea poliţiei, în noul sediu de pe strada 1 Decembrie 1918, zona Mărăşeşti-Oituz a devenit una mai liniştită, povestesc cei care locuiesc aici, însă până la apariţia câinilor vagabonzi. „Câini pe străzi au fost dintotdeauna în oraş, dar parcă nu ca acum. Lângă fostul sediu al poliţiei sunt haite întregi de animale, care atacă oamenii şi nimeni nu ia măsuri. Unul-doi din ei dau tonul şi încep să latre şi ceilalţi te înconjoară şi se poartă ca nişte fiare. Cu greu scapi teafăr dintre ei”, a povestit `nea Nelu, un pensionar care locuieşte în zonă.
Câinii atacă oamenii în plină zi
Locuitorii zonei sunt terorizaţi din cauza numărului mare de patrupede care s-au instalat în zona clădirilor, unde odată era Poliţia. Accesul oamenilor pe stradă este practic interzis de către animalele înfometate, care parcă şi-au marcat teritoriul şi l-au pus sub stăpânirea lor. Nu de puţine ori, oamenii care vin la biserici au fost atacaţi de câinii vagabonzi. O bătrână, care a crezut că ajunge mai repede la biserică dacă vine dinspre autogară pe strada Mărăşeşti, ne-a povestit cum a fost atacată de câini. „Veneam într-o duminică la slujbă la biserica Drujeşti. În plină zi, când urcam pe stradă Mărăşeşti, de sub o maşină au ieşit doi câini, care au început să latre la mine. Nu i-am băgat în seamă şi mi-am văzut de drum. Atunci unul a sărit să mă muşte şi noroc că m-a prins de sacoşa cu pachete pentru împărţit, că praf mă făcea. Apoi alţi patru câini au apărut din senin şi m-au înconjurat. Norocul meu a fost un domn la care am strigat să mă ajute. A trebuit să de-a cu bolovani în ei ca să plece şi să mă lase în pace”, a povestit Tiuţa Floroiu.
Una dintre persoanele care au sunat la redacţie şi ne-au informat despre fiarele de pe strada Mărăşeşti ne-a spus că majoritatea câinilor vin din zona cartierului situat de vizavi de Complexul Confarg. „Dacă vă amintiţi, un biciclist a fost atacat în zona complexului Confarg de o haită de câini şi a ajuns în comă la spital. Atunci oamenii din zonă s-au speriat rău şi au alungat animalele cum au putut. Numai că nu au plecat prea departe, ci s-au aşezat unii în faţa fostului sediu al poliţiei, pe strada Mărăşeşti, şi alţii în spatele acestor clădiri, pe strada Oituz, unde în continuare atacă lumea”, se plânge Gheorghe Radu. Dacă la început au pus stăpânire pe strada Oituz, acum câinii au acaparat şi strada Mărăşeşti, după spusele bărbatului, lucru de asemenea confirmat şi de redactorii noştrii care au mers în zonă şi au fost la un pas de a fi muşcaţi de câini, în timp vorbeau cu locuitorii din zonă şi făceau fotografii.
Mersul la biserică a devenit o aventură
Nouă din zece oameni care locuiesc în zona cuprinsă între biserica Sfântul Nicolae şi Cartierul Confecţii, sau care au drum pe acolo, se plâng de numărul mare de câini vagabonzi care mişună pe străzi. Oamenii sunt nevoiţi să meargă pe carosabil pentru a ocoli câinii care stau la soare pe trotuar. Cine are mai mult curaj trece pe lângă ei. Deşi este nevoie de numai unul să te latre, căci în numai câteva clipe eşti înconjurat de alţi zece apăruţi de pe străzile laterale. „Locuiesc pe Victoriei şi am doi copilaşi gemeni pe care îi duc la împărtăşit frecvent, la Sfântul Nicolae. De câteva ori am fost la un pas să fiu muşcată de câinii din faţa liceului Vlaicu. În zona fostei Poliţii, un câine mare s-a apropiat de mine pe la spate şi m-a muşcat de geantă. Soţul meu l-a lovit cu picioarele şi a dat cu un lemn după el şi a fugit”, spune Ionela Jianu.
Autorităţile nu au bani ca să ne scape de câini
Cu toate că atutorităţile locale au fost informate despre existenţa fiarelor de pe strada Mărăşeşti şi din zonă, nu s-a găsit încă nicio rezolvare. Dacă până acum ceva timp scuza autorităţilor era legislaţia, acum motivul lor este criza – nu sunt bani pentru realizarea unei biobaze unde ar putea fi aduşi toţi aceşti câini vagabonzi. “Ştim că numărul câinilor creşte de la o zi la alta, însă nu avem ce să facem. Legea există, însă nu au apărut normele de aplicare, aşa că avem mâinile legate”, spune primarul Nicolae Diaconu. Se estimează că în prezent numărul patrupedelor aflate pe străzile oraşului depăşeşte 2.000 de exemplare, însă administraţia locală nu poate să facă nimic, aşa că cetăţenilor le este recomandat să aibă grijă pe unde merg. Ar mai fi o variant, teoretică – evident: sa-i alungăm pe patrupezi spre poarta primarului, poate aşa se găseşte o soluţie.