Fostul primar Gheorghe Nicuţ a fost condamnat, luni, la trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor sume de bani de către Curtea de Apel Bucureşti. După cum aţi aflat din ziarul nostru, Nicuţ, împreună cu alţ primari din zonă, a fost acuzat de de fraude cu fonduri europene în dosarul în care „cap de afiş” este preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, şi el condamnat la închisoare, dar cu executare.
Ce zic procurorii
Potrivit procurorilor DNA, „în cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie – august 2005. Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către inculpaţii: Nicolescu Constantin, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de către Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Nicuţ Gheorghe, primar al municipiului Curtea de Argeş şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş.(…)
Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. (…) În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în data de 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant astfel că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE”.
Gheorghe Nicuţ este acuzat de „folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave”.
Ce zice Nicuţ
Ieri, la conferinţa de presă a PDL, Gheorghe Nicuţ, consilier local al democrat liberalilor, a comentat sentinţa şi procesul care l-a adus aici.
„Ar trebui să începem cu întrebarea – au fost sau nu au fost inundaţii la Curtea de Argeş, iar răspunsul îl ştim cu toţii cei care au fost în 2005 aici. Părinţii nu voiau sa îşi mai trimită copiii la şcoală şi la grădiniţă, pompierii au scos apa din beciul unităţii de învăţământ. Am avut două Hotărâri de Guvern în care au fost nominalizate cele două instituţii din Curtea de Argeş, Şcoala Generală nr. 1 şi Grădiniţa nr.4, ca fiind afectate de inundaţii. Consiliul Judeţean a propus Consiliului Local Curtea de Argeş un parteneriat, iar Consiliul Local m-a autorizat pe mine, printr-o hotărâre, să semnez în numele Consiliului Local acest parteneriat. Dacă nu respectam hotărârea Consiliului Local era abuz în serviciu. Am făcut acest acord de parteneriat, s-a făcut cererea de finanţare şi am predat amplasamentul Consiliului Judeţean, cel care implementa proiectul. După ce au fost făcute lucrările, localurile reabilitate au fost date înapoi Consiliului Local. Este incredibil ce s-a întâmplat! Unde e prejudiciul?! Şcolile sunt aici! Problema e una singură, nu trebuie să se ceară fonduri europene! Dumnezeu ştie ce se poate întâmpla. Înclin să cred că era greu să citească acest dosar de 25.000 de pagini (judecătorul – n.n.)”, a declarat Gheorghe Nicuţ. El susţine că a fost condamnat pentru că a semnat un formular. „Am semnat un formular, o hârtie A5, asta e singura mea tangenţă”, a mai spus fostul primar.
Acesta este reprezentat de fiica sa, avocat de meserie, iar despre banii pe care ar trebui să-i dea, prejudiciul total fiind de peste 800.000 de euro, spune că „ar trebui să adun tot nisipul din curte!”. Ieri, Gheorghe Nicuţ a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima instanţă care îl poate scăpa de condamnare.