Fostul primar Gheorghe Nicuţ, achitat în dosarul şcolilor

Magistrații Tribunalului București au dat ieri după amiază pronunțarea în dosarul în care președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu este acuzat de fapte de corupție, cel în care este acuzat că a cheltuit bani europene pentru inundații inexistente. Liderul PSD Argeș a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar instanța i-a dat o amendă administrativă de 1.000 lei. Cel de-al doilea care a primit condamnare este Cornel Penescu, fostul finanțator al FC Argeș condamnat la nouă luni cu suspendare. Restul inculpaților din dosar, este vorba despre mai mulți primari, foști primar, printre care şi fostul edil de la Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ, și oameni de afaceri au fost achitați. Tribunalul București a dispus ridicarea sechestrului pus pe toate bunurile inculpaților.
Povestea unui dosar la DNA
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecată în data de 18 mai 2011 când  procurorii DNA îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false. Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, anterior menţionată, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, susţin procurorii DNA Piteşti citaţi de argesenii.ro.
În acest dosar au mai fost trimişi în judecată şi Cornel Penescu, acţionar majoritar atunci la SC PIC SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.
„La data de 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE în sumă de 880.249,95 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a 4 unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005. Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor 4 unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005. Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate”, potrivit comunicatuluiu emis de DNA după reţinerea preşedintelui Constantin Nicolescu.
Reabilitarea clădirilor celor două unităţi de învăţământ din municipiu a stârnit scandal şi în Consiliul Local
Consiliul Judeţean Argeş a implementat proiectul „Condiţii decente pentru actul educaţional în învăţământul argeşean prin reabilitarea a 4 unităţi şcolare” cu sprijinul Uniunii Europene. Potrivit bugetului aprobat de 900.000 Euro (75% finanţare Uniunea Europeană şi 25% Guvernul României), pentru activitatea de reabilitare/reconstrucţie a fost prevăzută sumă de 843.000 Euro, diferenţă de 57.000 Euro fiind destinată cheltuielilor cu elaborarea documentaţiilor tehnice, auditare, publicitate. În cadrul acestui proiect au fost reabilitate clădirile Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung (clădire de patrimoniu), Şcolii Generale nr.1 Curtea de Argeş şi Grădiniţei nr.4 Curtea de Argeş, iar clădirea Grădiniţei Gălăşeşti – comuna Budeasa a fost reconstruită.
Pe 18 mai 2006, Consiliul Local Curtea de Argeş adopta hotărârea cu numărul 53, prin care se aproba parteneriatul dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, iar primarul de atunci, Gheorghe Nicuţ, era autorizat să semneze acordul de parteneriat. Nicuţ spune că asta este singura sa implicare în această chestiune. Iniţial, consilierii de la Curtea de Argeş nu au obiectat la acest parteneriat, discuţiile începând să apară abia atunci când au apărut probleme.
Lucrări întârziate
Lucrările au întârziat, iar suma prevăzută iniţial a fost completată la Curtea de Argeş cu bani daţi de Consiliul Judeţean Consiliului Local. După cum aţi aflat la vremea respectivă din Interes Argeşean, consilierii locali nu au mai vrut să dea încă 378.964 de lei pentru lucrări suplimentare la Grădiniţa nr.4 şi 402.439 de lei la Şcoala nr. 1 Carol I. După o şedinţă cu mare scandal, aleşii au decis să dea banii firmei care a construit, SC Zeus SA din Piteşti. Consilierii au reclamat faptul că nu s-a lucrat bine şi că au apărut probleme imediat cum constructorii terminat lucrările.
„S-a făcut dreptate!”, ne-a spus ieri Gheorghe Nicuţ, mulţumit de sentinţa Tribunalului Bucureşti. „Eu nu am făcut altceva decât să pun în aplicare două hotărâri de Guvern şi o hotărâre de Consiliu Local. Nu aş fi semnat niciodată hârtia aceea, dacă nu aş fi fost împuternicit, iar cu inundaţiile..se ştie că au fost inundaţii la Curtea de Argeş”, a mai spus fostul edil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email