Fostul primar Gheorghe Nicuţ, audiat la DNA

„La data de 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE în sumă de 880.249,95 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a 4 unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005. Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor 4 unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005. Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului”, scrie în comunicatul emis de DNA după reţinerea preşedintelui Constantin Nicolescu.
Reabilitarea clădirilor celor două unităţi de învăţământ din municipiu a stârnit scandal şi în Consiliul Local
Consiliul Judeţean Argeş a implementat proiectul „Condiţii decente pentru actul educaţional în învăţământul argeşean prin reabilitarea a 4 unităţi şcolare” cu sprijinul Uniunii Europene. Potrivit bugetului aprobat de 900.000 Euro (75% finanţare Uniunea Europeană şi 25% Guvernul României), pentru activitatea de reabilitare/ reconstrucţie a fost prevăzută sumă de 843.000 Euro, diferenţă de 57.000 Euro fiind destinată cheltuielilor cu elaborarea documentaţiilor tehnice, auditare, publicitate. În cadrul acestui proiect au fost reabilitate clădirile Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung (clădire de patrimoniu), Şcolii Generale nr.1 Curtea de Argeş şi Grădiniţei nr.4 Curtea de Argeş, iar clădirea Grădiniţei Gălăşeşti – comuna Budeasa a fost reconstruită.
Pe 18 mai 2006, Consiliul Local Curtea de Argeş adoptă hotărârea cu numărul 53, prin care se aproba parteneriatul dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, iar primarul de atunci, Gheorghe Nicuţ, era autorizat să semneze acordul de parteneriat. Nicuţ spune că asta este singura sa implicare în această chestiune. Iniţial, consilierii de la Curtea de Argeş nu au obiectat la acest parteneriat, discuţiile începând să apară abia atunci când au apărut probleme.
Lucrări întârziate
Lucrările au întârziat, iar suma prevăzută iniţial a fost completată la Curtea de Argeş cu bani daţi de Consiliul Judeţean Consiliului Local. După cum aţi aflat la vremea respectivă din Interes Argeşean, consilierii locali nu au mai vrut să dea încă 378.964 de lei pentru lucrări suplimentare la Grădiniţa nr.4 şi 402.439 de lei la Şcoala nr. 1 Carol I. După o şedinţă cu mare scandal, aleşii au decis să dea banii firmei care a construit, SC Zeus SA din Piteşti. Consilierii au reclamat faptul că nu s-a lucrat bine şi că au apărut probleme imediat cum constructorii terminat lucrările
Anul trecut, imediat cum fuseseră daţi ultimii bani, apăruseră deja crăpături în pereţi, pe interior, deşi au fost făcute reparaţii numeroase. „Lucrarea trebuie să fie în garanţie, iar dacă sunt probleme, firma va repara. Noi, Consiliul Local, nu am dat din banii noştri pentru modernizare, am primit bani de la Consiliul Judeţean, cel care a făcut proiectul”, ne declara la vremea respectivă Radu Marin, inspector la Biroul Investiţii din cadrul Primăriei. Cel care s-a ocupat de proiect din partea Consiliului Judeţean, Florin Despan, părea, la vremea aceea, uşor scârbit şi plictisit de discuţiile din Consiliul Local Curtea de Argeş. „Nu s-a făcut recepţia finală, se face în 2011, iar până atunci orice problemă va fi remediată. Constructorul va fi sesizat şi va remedia problemele. Primăria, care este beneficiarul, trebuie să se sesizeze. Oricum, noi înainte de recepţia finală vom verifica obiectivele. Consilierii fac scandal, doar, şi nu ştiu de ce”, ne declara Despan în 2010.
Gheorghe Nicuţ – „Totul ţine de absurd! E incredibil!”
Fostul primar al municipiului, Gheorghe Nicuţ, a fost sunat vineri de procurorii DNA şi invitat astăzi la sediul Serviciului Teritorial Piteşti pentru a fi audiat. „Nu mi-au zis daca sunt martor sau învinuit, dar ceea ce se întâmplă ţine de absurd. E incredibil!”, ne-a declarat Nicuţ. „Există o Hotărâre de Guvern din 2005, apoi o hotărâre de Consiliu Local din 2006. Noi nu am fost cu nimic implicaţi. A fost o hotărâre de Guvern fundamentată pe o notă a Inspectoratului Şcolar Judeţean, noi nu am cerut nimic. Consiliul Local m-a împuternicit pe mine, dar atât. Noi nu am avut nicio competenţă. Mi se pare stupid”, crede fostul edil.
Pe vremea când Gheorghe Nicuţera primar s-au semnat primele acte, dar, după cum aţi citit mai sus, banii şi lucrările s-au dat şi au început mai târziu, când primar era deja Nicolae Diaconu. Unele surse spun că şi acesta ar fi fost la DNA, dar oficial numai Nicuţ a fost chemat astăzi la audieri. „Vorbim luni, după ce mă întorc…Dacă m-or mai lăsa să plec, e posibil orice…”, a mai spus Gheorghe Nicuţ, care tocmai ce a fost ales, sâmbătă, vicepreşedinte al organizaţiei PDL din Curtea de Argeş. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email