Fostul primar din Valea Danului, Vasile Nica, trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, la sfârşitul lunii octombrie a fostului primar al comunei Valea Danului, Vasile Nica, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de „instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. De asemenea, a mai fost trimis în judecată în acelaşi dosar Gheorghe Pleşa, pe care procurorii îl acuză de „folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.
Sprijin financiar de la APIA pentru o suprafaţă de teren nereală, cu o hotărâre de Consiliu Local inexistentă
Potrivit rechizitoriului realizat de procurorii DNA, la data de 1 iunie 2007, Gheorghe Pleșa, instigat fiind de către Vasile Nica, în calitatea sa de primar, a solicitat sprijin financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Argeș pentru o suprafață de 465,46 hectare, declarând în mod nereal că este utilizatorul acelei suprafețe de teren. Ulterior, pe 29 noiembrie 2007, pentru dovedirea dreptului de folosință, Pleșa a depus la aceeași unitate un contract de arendare care atesta, în mod fictiv, că suprafața de pășune fusese arendată de la Consiliul Local Valea Danului. În realitate, spun procurorii, contractul de arendare este nul de drept, în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local. Pe 30 noiembrie 2007, Gheorghe Pleşa a formulat declarații necorespunzătoare adevărului că este utilizatorul terenului pentru care a făcut cererea, obținând pe nedrept suma de 76.751,81 lei ce provine de la Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură – Centrul Județean Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 76.751,81 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile.  În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului penal asupra bunurilor, mobile și imobile, aparținând lui Vasile Nica și Gheorghe Pleșa până la concurența sumei de 76.751,81 lei. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Curtea de Argeș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email