Fostul primar din Corbeni, condamnat la 10 ani de închisoare

Fostul primar din Corbeni, Daniel Dincuţă, a fost condamnat de Judecătoria Curtea de Argeş la 10 ani de închisoare, sentinţa fiind pronunţată săptămâna trecută. Fostul consilier Daniel Ungureanu este judecat în același dosar de corupție. Cei doi primiseră inițial o pedeapsă de 12 ani de închisoare cu executare, dar s-a cerut rejudecarea procesului. Acum, magistrații au mai dispus și interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani, și anume dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice, de a ocupa o funcție în autoritățile de stat. Sentinţa nu este însă definitivă, cei doi având drept de recurs.
De ce a fost condamnat
Fostul primar Daniel Dincuţă a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar privind obţinerea frauduloasă a unor sume de bani din fonduri europene. În acelaşi dosar mai este inculpat şi fostul consilier local Daniel Ungureanu. Potrivit procurorilor DNA, Daniel Ungureanu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate infracţiunile în formă continuată. La rândul său, fostul primar este judecat pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene.
A obţinut aproape 50.000 de euro în baza unui contract de arendare ilegal
Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie – mai 2007, „inculpatul Ungureanu Daniel, în vederea obţinerii de sume de bani din Fondul European de Garantare Agricolă, a întocmit şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş două cereri, cerere de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007 şi cerere de completare a declaraţiei de suprafaţă, în care a făcut menţiuni nereale şi şi-a atribuit în mod fictiv calitatea de utilizator a suprafeţei de 1.744 de hectare de păşune, situată pe raza comunei Corbeni, în condiţiile în care păşunea era folosită de cetăţenii comunei”. Consilierul a folosit un contract de arendare încheiat la data de 31 mai 2007, cu încălcarea prevederilor legale, între Consiliul Local Corbeni, în calitate de arendator, reprezentat de primarul, la vremea aceea, Dincuţă Daniel, şi persoana fizică Ungureanu Daniel, în calitate de arendaş. Obiectul contractului era reprezentat de terenul respectiv, situat în extravilanul localităţilor Corbeni şi Arefu. În acest fel, Daniel Ungureanu a obţinut pe nedrept suma de 160.994 de lei, adică aproximativ 48.639 de euro, din Fondul European de Garantare Agricolă.
Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor doi inculpaţi
„Ulterior încasării acestei sume, locuitorii comunei Corbeni au solicitat în mod public relaţii de la Primăria Corbeni şi de la APIA Argeş cu privire la acordarea şi utilizarea acestor fonduri şi în consecinţă, la data de 25 iunie 2008, aceşti bani au fost viraţi de către Ungureanu Daniel în contul Primăriei Corbeni şi au fost utilizaţi pentru plata unor lucrări şi prestări servicii efectuate de către diverşi agenţi economici. Cu toate acestea, fondurile au fost cheltuite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv întreţinerea păşunii în bune condiţii agricole şi de mediu”, se mai arată în comunicatul DNA. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în această cauză cu suma de 160.994 de lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile care aparţin celor doi inculpaţi. Dincuță și Ungureanu vor mai fi nevoiți să achite către APIA 305.186 de lei, cuprinzând debitul inițial și penalitățile de plată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email