Fostul IPEE , scos la vânzare pentru 2 milioane de euro

La sfârşitul acestei luni, un lichidator judiciar scoate la vânzare o proprietate industrială din Curtea de Argeş, fostul sediu al IPEE SA. Este vorba despre un  teren cu suprafața de 34.310 mp și construcții cu o suprafață construită la sol de 21.818 mp şi un un imobil care constă în teren cu suprafața de 445 mp și construcții cu o suprafață construită la sol de 28 mp . Prețul de pornire la licitație este de  9.014.400 lei fără TVA, reprezentând echivalentul a 2.000.000 Euro fără TVA. Licitaţia va avea loc în data de de 31.05.2017, la sediul lichidatorului judiciar din București.

Este posibil ca aceasta să fie ultima dată când se vorbeşte despre fostul IPEE, o stea a economiei comuniste care a căzut rapid după 1990.

O poveste tristă cu 3200 de perdanţi

În 1990,  la Curtea de Argeş era o întreprindre mare, cu peste 5000 de angajaţi, care producea componente electronice şi aspiratoare. Întreprinderea, care se numea Electroargeş IPEE, s-a împărţit în două, Electroargeş, unde s-au dus 2300 de angajaţi, şi IPEE, cu 3200 de salariaţi. Lucrurile nu au mers bine la început pentru niciuna dintre ele, grevele, scandalurile, schimbările aproape violente ale directorilor fiind la ordinea zilei. După o vreme, la Electroargeş a crescut producţia, au apărut comenzile, iar salariaţii, deşi mult mai puţini, au început să o ducă mai bine. La IPEE însă nu s-a întîmplat aşa. Nu a existat nicio persoană care să reuşească să pună întreprinderea pe roţi, şi, încet, încet, a decăzut.

Primul faliment

În ciuda încercărilor unora de a o reabilita, IPEE a ajuns o ruină din toate punctele de vedere şi a intrat în faliment. În 2002, a fost cumpărată de compania italiana Marcone, dar în primăvara lui 2006 a intrat in faliment, acumulând la bugetul de stat datorii de 300 de miliarde de lei vechi. La licitaţia organizată atunci de lichidatorul judiciar au participat firma germană Steinel şi Gheorghe Axinte, IPEE fiind adjudecata de Axinte. IPEE era interesantă pentru omul de afaceri piteştean prin cele 4,2 hectare de teren în intravilanul municipiului Curtea de Argeş. 

Construct Universal, firma căreia îi aparţin bunurile IPEE, a intrat la rându-i în faliment, iar proprietăţile au fost scoase la vânzare din nou. Interesant este că acţionarii Construct Universal sunt Gheorghe Axinte şi Puiu Pârvu, acesta din urmă fiind unul dintre foştii lideri de sindicat de la fosta IPEE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email