Fostul administrator al Aquaterm trebuie să dea înapoi 30.000 de lei

Gabriel Nastea zice că va contesta decizia

Curtea de Conturi a realizat o verificare la SC Aquaterm 98 AG SA cu tema „Controlul situaţiei, a evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al UAT (…) la SC Aquaterm pentru perioada 2016 – 2018”. Concluziile controlului se întind pe câteva pagini, iar cea mai importantă dintre ele este că fostul administrator Gabriel Nastea trebuie să dea înapoi aproape 30.000 de lei, bani pe care i-ar fi încasat nelegal din indemno’izaţia de administrator şi bani pe concedii.

Pentru ce au fost luaţi banii

Societatea care furnizează utilităţile la Curtea de Argeş, Aquaterm, este a Consiliului Local, iar activitatea acesteia a intrat sub lupa organelor statului după ce Ion Bolovan, care a fost director  foarte mulţi ani, a ieşit la pensie. Lui i-a urmat la conducere Gabriel Nastea, al cărui mandat de administrator a tot fost prelungit.

„Au fost efectuate plăţi nelegale în sumă totală de 18.490,1 lei reprezentând contravaloarea indemnizaţiilor pentru concediu de odihnă acordate necuvenit domnului Nastea Gabriel, în calitate de administrator al SC Aquaterm”, spun inspectorii Curţii de Conturi Argeş. De asemenea, au constatat aceştia că „au fost efectuate plăţi nelegale în sumă totală de 11,250 lei reprezentând contravaloarea remuneraţiei brute fixe lunare pentru perioada 1 iulie – 21 august 2018, acordată necuvenit domnului Nastea Gabriel, întrucât mandatul de administrator al acestuia a încetat la data de 30.06.2018 şi nu a existat o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţilor de aprobare, respectiv un act adiţional de prelungire a mandatului de administrator pentru perioada susmenţionată. În timpul misiunii de control persoanele cu atribuţii în cadrul entităţii au stabili îtntinderea prejudiciului adus entităţii prin plăţi nelegale efectuate, operaţiune din care a rezultat că suma  certă a acestuia este de 11.497 lei, din care 11.250 lei reprezintă contravaloarea remuneraţiei brute fixe lunare pentru perioada 1 iulie – 21 august, acordată necuvenit domnului Nastea Gabriel şi 247 foloase nerealizate la nivelul dobânzii de refinanţare a BNR la data controlului”, mai spun reprezentanţii Curţii de Conturi.

Faptul că lui Gabriel Nastea i-a fost prelungit de câteva ori mandatul de administrator, pentru perioade scurte, are repercusiuni acum, deşi s-a mai discutat despre ele.

Şedinţe cu scandal

Dacă în privinţa banilor pe concedii, bani pe care trebuie să-i înapoieze Gabriel Nastea, situaţia pare clară, faptul că a condus Aquaterm fără să aibă mandat de administrator este mult mai grav, şi poate că nu numai Curtea de Conturi s-a sesizat. Vă reamintim că la sfârşitul lunii iunie a anului trecut Gabriel Nastea a convocat o Adunare Generală a Asociaţilor pentru că îi expira mandatul, iar acea Adunare a fost una dintre cele mai penibile din istoria oricum tumultuoasă a societăţii. Membrii AGA s-au certat ca la uşa cortului, dar şi Nastea s-a certat cu unul dintre foştii săi colegi, juristul Răzvan Bădescu, consilier local totodată şi membru al AGA.

În ciuda faptului că a durat mult şedinţa, consilierii PSD au plecat şi apoi s-au întors, nu a fost întrunit numărul necesar de membrii AGA care să voteze prelungirea mandatului administratorului, iar acest lucru s-a făcut mai târziu, cu nerespectarea legii, potrivit Curţii de Conturi. E posibil ca şi cei care au votat tardiv prelungirea mandatului lui Gabriel Nastea să aibă de suferit.

„Veţi da banii înapoi!”

De pe 1 iulie şi până pe 22 august 2018, Gabriel Nastea a avut mandatul de administrator expirat, astfel încât subordonaţii săi de la societate nu l-au plătit. Nastea a încearcat de câtva timp să rezolve problema salariului pentru această perioadă, iar ultima încercare de a primi cei 11.250 de lei, cât reprezintă lefurile restante, a avut-o la întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor din decembrie anul trecut. Atunci, discuţiile pe această temă au fost aprinse şi numeroase. „O să vină să dăm banii înapoi noi, consilierii. Vin câte şase milioane de fiecare. Dacă vreţi să daţi banii ăştia, aprobaţi”, a spus Ion Şerban la punctul referitor la „aprobarea sumei de 11.250 de lei necesară pentru plata remuneraţiei administratorului Gabriel Nastea pentru perioada 1 iulie – 22 august 2018”, de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Aquaterm. Consilierul Ştefan Dumitrache l-a susţinut pe Şerban, şi a spus că nu va vota decât când va avea „opinia scrisă a unui specialist”. O altă propunere a făcut consilierul liberal Mădălin Marinescu – „Dacă credeţi că aveţi dreptate, luaţi-vă banii, iar dacă o să decidă Curtea de Conturi că nu trebuie să-i luaţi, îi daţi înapoi”, i-a spus acesta lui Nastea, şi exact aşa s-a întâmplat, Curtea de Conturi a decis că trebuie să-i înapoieze. Nu numai indemnizaţia, ci şi banii pe concediile pe care nu şi le-a luat.

Ce zice Nastea

Acum, Gabriel Nastea lucrează la Societatea de Salubritate Publică Urbană, acolo unde îl are şef pe fiul său. „O să contest decizia Curţii de Conturi după ce o să primesc adresă oficială de la Aquaterm. Nu o să dau nimic înapoi. Am lucrat doi ani acolo şi nu am avut concediu. Am luat banii pe concediu”, ne-a spus Gabriel Nastea.

Directorul general al Aquaterm, Claudia Mihăilescu are, însă, termene clare pentru recuperarea banilor. „Directorul general va lua toate măsurile prevăzute de lege care să asigure recuperarea integrală a prejudiciului stabilit în timpul misiunii de control la nivelul sumei de 19.022 lei reprezantând contravaloarea indemnizaţiilor de concediu de adihnă acordate necuvenit domnului Gabriel Nastea (…) şi a sumei de 11.782 lei reprezentând contravaloarea remuneraţiei acordate necuvenit”, potrivit deciziei Curţii de Conturi. Decizia prevede şi un termen până la care banii trebuie recuperaţi, 31 martie 2020. „Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, avertizează Curtea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email