Fosta Poştă a rămas şi fără gard. Mizeria e aceeaşi.

Am tot scris despre monumentul istoric de pe strada Castanilor, nr. 14. O clădire impresionantă, care a fost sediul Poştei oraşului în alte vremuri şi sediu al întreprinderii de legume fructe în timpuri mai apropiate. Cumpărată la un moment dat de o firmă care aparţine, sau a aparţinut, unui cetăţean italian, clădirea, frumoasă altădată, a ajuns acum o ruină, iar curtea – un depozit de gunoi.

Societatea de Salubritate a curăţat curtea de mizerii periodic, chiar dacă nu avea această obligaţie, şi, mai mult decât atât, a încălcat o proprietatea privată pentru asta. Clădirea este poziţionată strategic, iar gunoaiele se văd de pe trei străzi, astfel încât Salubritatea a fost nevoită să spele un pic imaginea urbei.

Maidanul cu gunoaie

Mai nou, în afara mizeriilor, o altă problemă a apărut – plasele de sârmă din gard au dispărut, şi în curând e de aşteptat ca şi ţevile care susţineau plasele să aibă aceeaşi soartă. În acest ritm, curtea va deveni un maidan care începe din trotuar.

În decembrie anul trecut, trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus la Curtea de Argeş pentru a-şi dormi somnul de veci la Necropola Regală. Dacă s-ar fi respectat tradiţia, iar cortegiul funerar ar fi trecut pe strada Castanilor, aşa cum s-a întâmplat cu ceilalţi regi înmormântaţi în Mănăstire, monumentul de pe strada Castanilor ar fi captat atenţia tuturor, iar halul în care este ar fi fost văzut de toată lumea. Atunci am scăpat de ruşine, dar ruşinea e mereu acolo, în clădrea părăginită şi în curtea plină de gunoaie.

Proprietarul e dispărut

Şi la Primărie situaţia monumentului e cunoscută. Fostul şef al Direcţiei de Urbanism, Cătălin Băşoiu, ne spunea că nu poate face nimic pentru că nu-i permite legea. „Putem să îl atenţionăm pe proprietar să întreţină monumentul, dar nu putem să-l obligăm. Am mai făcut solicitări în sensul acesta, e un cetăţean italian proprietar, care nu mai e în ţară şi, din câte îmi aduc aminte, am făcut solicitări către o societate sau o persoană fizică din Bascov, acolo era dată o adresă. Le-am solicitat să întreţină monumentul, să repare gardul, acum vreun an, de vreo două ori am intervenit cu o adresă, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu avem cum să-l obligăm. Clădirea e foarte bună, nu e crăpată, nu are nimic, dar… dacă proprietarului nu-i pasă nu putem să-l obligăm să o folosească la ceva. Nu avem legislaţie în sensul să-l amendăm”, ne  declara Cătălin Băşoiu în urmă cu doi ani.

De atunci, lucrurile s-au înrăutăţit, clădirea s-a degradat, nu mai are gard, iar mizeria e mereu acolo, în ciuda curăţeniei pe care o fac din când în când cei de la Salubritate. Un teren al nimănui este locul ideal pentru unii în care să arunce gunoaiele, iar cel de pe strada Castanilor este unul dintre ele.

Reprezentanţii Biroului de Mediu din Primărie au trimis o notificare proprietarului clădirii, la ultima adresă cunoscută, prin care era avertizat că trebuie să-şi îngrijească prioprietatea, dar notificarea a rămas fără răspuns, iar cetăţeanul care a cumpărat fosta Poştă nu a reacţionat în niciun fel. Autorităţile locale susţin că nu pot face mai multe. Între timp, maidanul de pe strada Castanilor se umple de gunoaie şi rămâne şi fără gard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email