Monumentul istoric a fost lăsat pradă şerpilor şi bălăriilor
Proprietarul, un cetăţean italian, nu mai e de găsit
La Curtea de Argeş, pe strada Castanilor, numărul 14, se află un monument istoric. Pe vremuri a fost Poşta oraşului, apoi sediul întreprinderii locale de legume – fructe. De-a lungul anilor şi-a tot schimbat proprietarii, iar acum se pare că aparţine unor cetăţeni italieni.
Locul e deplorabil. Clădirea a aproape o ruină şi doar pe alocuri se mai văd câteva detalii de arhitectură. Grădina care o înconjoară e plină de bălării, nimeni nemaiintrând de ani de zile să cureţe şi să tundă iarba. În aceeaşi curte se află şi o anexă, chiar mai degradată decât imobilul principal. Se spune că aceasta e folosită uneori de vagabonzi şi oameni ai străzii pentru tot felul de orgii.
O clădire emblematică, casa vagabonzilor
Ţi-e teamă de pe apropii de casa care a fost pe vremuri Poşta oraşului. Trecătorii merg pe trotuar dar spre carosabil, căci bălăriile care trec de doi metri pot ascunde şerpi sau orice altceva. Gardul verde, de sârmă, e rupt la intrare iar poarta e larg deschisă. Deschisă e şi uşa de la intrare, iar la etaj o plapumă soioasă e scoasă la soare. Toate ferestrele sunt sparte, tencuiala e căzută, se văd cărămizile din zid pe alocuri. Grădina care o înconjoară este o adevărată junglă. În spatele casei se află o anexă care a fost casa unor boschetari. Se pare însă că, după ce au văzut că pot face orice acolo, oamenii străzii s-au mutat în casă, iar plapuma care flutură la etaj e semnul clar că cineva locuieşte acolo.
Strada Castanilor, numită în alte vremuri şi strada Regelui, pentru că pe acolo a trecut cortegiul cu trupul regelui pe un afet de tun în drum spre locul de veci, la Mănăstire, este un punct de referinţă pentru oraş. Aflată în apropierea gării, regale şi ea, strada în integralitatea ei ar putea constitui un punct de atracţie. Nu sunt multe case dar cele care sunt, cochete, se încadrează în peisaj. Infecţia de lângă ele trădează însă grija autorităţilor pentru ce se întâmplă în oraş.
Ultima adresă a proprietarului, la Bascov
La Direcţia Arhitect Şef din Primărie situaţia dezastruoasă a monumentului istoric de pe strada Castanilor nr. 14 e cunoscută. „Putem să îl atenţionăm pe proprietar să întreţină monumentul, dar nu putem să-l obligăm”, ne-a spus Cătălin Băşoiu, şeful Direcţiei Arhitect Şef. El a mai spus că proprietarul clădirii de pe Castanilor a fost somat să aibă grijă de imobil, dar degeaba. „Am mai făcut solicitări în sensul acesta, e un cetăţean italian proprietar, care nu mai e în ţară şi, din câte îmi aduc aminte, am făcut solicitări către o societate sau o persoană fizică din Bascov, acolo era dată o adresă. Le-am solicitat să întreţină monumentul, să repare gardul, acum vreun an, de vreo două ori am intervenit cu o adresă, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu avem cum să-l obligăm. Clădirea e foarte bună, nu e crăpată, nu are nimic, dar… dacă proprietarului nu-i pasă nu putem să-l obligăm să o folosească la ceva. Nu avem legislaţie în sensul să-l amendăm”, ne-a spus Cătălin Băşoiu