Fost ofiţer SRI cercetat penal pentru braconaj şi uz de armă de vânătoare fără drept

Un fost ofiţer SRI din Curtea de Argeş riscă să îşi petreacă următorii şapte ani în închisoare după ce a împuşcat trei capre negre, în zona Cabanei Capra. Nicolae Dina, de 55 de ani, era membru al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş şi deţinea arma de vânătoare legal, însă nu avea autorizaţie să vâneze caprele negre. Pe numele fostului ofiţer SRI, poliţiştii au întocmit două dosare de cercetare penală: unul pentru  braconaj şi celălalt pentru uz de armă de vânătoare fără drept.
Braconierul a fost surprins de salvamontişti
Sâmbătă de dimineaţă, salva­montiştii care patrulau în zona Cabanei Capra au văzut cum sub ochii lor erau împuşcate caprele negre şi bănuind că ar putea fi vorba de braconaj, au anunţat imediat poliţia. La faţa locului, oamenii legii au găsit într-adevăr cele trei capre negre pe care Nicolae Dina le omorîse. “Bărbatul este din Curtea de Argeş şi a fost surprins în timp ce tranşa una dintre capre. Îi tăiase picioarele şi încerca să îi scoată organele. Cu toate că este membru al unei asociaţii de vânătoare şi deţinea arma legal, nu avea autorizaţie de la administratorul fondului de vânătoare, adică de la Ocolul Silvic Vidraru, pentru a vâna capre negre”, a declarat Laura Folea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş.
Cele trei capre negre valorau 24.000 de euro
După ce au fost făcute cercetări la faţa locului, Nicolae Dina a fost adus la sediul Poliţiei Curtea de Argeş pentru audieri. Aici, bărbatul, însoţit de avocatul său, a refuzat să facă orice fel de declaraţii. Poliţiştii au adus şi cele trei capre împuşcate precum şi arma de vânătoare cu care animalele au fost ucise. Conform prevederilor legale, Nicolae Dina riscă pedeapsa cu închisoare între 3 şi 7 ani sau amendă între 5.000 şi 25.000 de lei. Valoarea totală a celor trei capre negre împuşcate de fostul ofiţer SRI se ridică la 24.000 de euro. Pentru fapta sa, Nicolae Dina a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat magistraţilor cu propunerea de arest preventiv.
Numărul caprelor negre ce pot fi vânate este limitat
Reprezentanţii Ocolului Silvic Vidararu spun că în această perioadă sezonul de vânătoare la capre negre s-a deschis oficial însă aceste animale nu pot fi împuşcate la întâmplare. “Fiind un animal protejat prin lege, numărul exemplarelor ce pot fi vânate este stabilit în fiecare an, printr-o cotă publicată ulterior în Monitorul Oficial. În 2010, în zona noastră pot fi vânate doar 24 de capre negre. Din acest motiv este important să avem o evidenţă strictă a celor care vânează această specie”, a precizat Gheorghe Stătic, tehnician de vânătoare în cadrul Ocolului Silvic Vidraru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email