Folosirea telefonului mobil de către pietonii care traversează va fi interzisă

Codul Rutier va fi modificat, Ministerul de Interne lansând în dezbatere publică noile reglementări. Conform proiectului, vor fi făcute mai multe schimbări, iar unele dintre ele se referă la pietoni.

„S-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați”, se arată în proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.

Iniţiatorii susţin că „este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă”.

„Convorbirile palpitante” provoacă accidente grave

„Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, se mai arată în documentul citat, care „reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email