Focar de hepatită A la Tigveni

„De două săptămâni s-au tot îmbolnăvit copii din Momaia. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică ştiu de asta, iar noi am făcut tot ce trebuia. La Momaia este apă curentă, şi o clorinăm în fiecare zi. S-au făcut teste zilnic, şi nu sunt probleme cu apa. Nu sunt probleme la nivelul şcolii”, ne-a spus primarul localităţii, Doru Slătineanu. Şcoala la care învaţă şi copiii din Momaia are 500 de elevi şi nu a fost închisă, dar au fost luate măsurile necesare, spune primarul. „Au fost înfăşurate mânerele uşilor în tifon, apa este verificată tot timpul, sperăm să nu mai apară probleme”, declară Doru Slătineanu. Restul ţine de educaţie.

Un cătun izolat, dar cu apă şi canalizare

Cătunul Momaia este una dintre cele mai sărace comunităţi din apropierea  municipiului Curtea de Argeş. Deşi se află la aproximativ 20 de kilometri de oraş, cele peste 500 de familii de rudari trăiesc într-un mediu distinct faţă de restul oamenilor din comuna Tigveni. Cătunul Momaia este oarecum izolat de restul populaţie, el fiind situat pe un deal din comuna Tigveni, la o distanţă de aproape un kilometru de şoseaua care face legătura între  Curtea de Argeş şi Râmnicu Vâlcea. De o parte şi de alta a unui drum îngust şi uşor şerpuit  sunt mai multe case mici şi sărăcăcioase, viu colorate. Multitudinea de culori a caselor şi a rufelor puse la uscat prin curţi acoperă oarecum mizeria în care aceştia oameni îşi trăiesc viaţa. Până acum câţiva ani de zile curentul electric, apa sau televizorul erau lucruri la care rudarii doar visau. Acum lucrurile s-au mai schimbat, cătunul beneficiind de apă curentă şi canalizare.

Dar cele mai multe familii trăiesc de pe o zi pe alta. Ocupaţia de bază a bărbaţilor este tăiatul lemnelor legal sau ilegal, mersul cu caprele la păscut, iar a femeilor este fabricarea măturilor, pe care ulterior le vând prin pieţele din Curtea de Argeş. De cele mai multe ori, copiii sunt luaţi şi ei la oraş şi puşi să cerşească. Deşi proprietarii sunt săraci lipiţi pământului, majoritatea caselor au antene parabolice. Rudarii din Momaia spun că nu au bani să îşi plătească dările la stat şi nu au cu ce să îşi crească copiii.

Educaţia e problema

 

Copiii se joacă la Momaia aşa cum fac toţi copiii din lume, numai că la capitolul educaţie par să stea mai prost, iar boala care a ajuns la ei, hepatita A, este periculoasă pentru că ea poate duce la contaminări interumane din cauza faptului că urmează calea de infecție fecal-orală, adică o condiție de igienă improprie. Transmiterea pe cale fecal-orală și digestivă a hepatitei A este o situație care face vulnerabile colectivitățile închise. De exemplu, colectivitățile de copilași, care nu se spală pe mâini, care își dau pachețel unul altuia sau care beau apă unul după altul se pot contamina între ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email