Fiul fostului prim secretar Vasile Mohan, cărăuș de droguri pentru mafia italiană

Marian Mohan, fost ofiţer de Securitate, a fost condamnat la 9 ani de puşcărie

 

  

Fiul fostului prim secretar al oraşului Curtea de Argeş şi al judeţului Argeş, din anii ’70, Vasile Mohan, Marian Mohan, fost ofiţer activ din Securitate, a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de droguri de mare risc şi condamnat la 9 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este însă definitivă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au ajuns la el după o operaţiune spectaculoasă, derulată în patru ţări: Bolivia, Olanda, Italia şi România.

Povestea drogurilor, în care Marian Mohan este personaj principal, alături de mari nume ale mafiei, este halucinantă.

Pe 1 februarie 2014, procurorii DIICOT – Structura Centrală au început urmărirea penală „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, iar pe 15 octombrie 2014, aceiaşi procurori au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Mohan Marian (61 de ani), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc. Procurorii acuză că, începând cu luna noiembrie 2013, Mohan i-a ajutat pe numiții Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro și Tripodi Demetrio (cetățeni italieni) să achiziționeze și să transporte cocaină provenită din Bolivia cu destinația Milano (Italia).

Beneficiar, una dintre cele mai periculoase organizații criminale –  ”N’DRAGHETA”,

Beneficiarii acestor droguri erau cetățenii italieni Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro și Tripodi Demetrio care sunt membrii unei celule mafiote din Calabria – Italia, aflată în structura uneia dintre cele mai periculoase organizații criminale cunoscută sub denumirea ”N’DRAGHETA”, specializată în săvârșirea de infracțiuni privind traficul de droguri și omucideri,  aspect despre care inculpatul avea cunoștință”, spun procurorii. Pentru ca drogurile să fie transportate cu succes din Bolivia în Italia  și pentru a evita interceptarea drogurilor de către autorități, furnizorii acestora le-au disimulat în material feros, au păstrat contactul permanent cu Marian Mohan Marian, care, prin intermediul firmei sale S.C ELZUROM AGINVEST SRL, a intermediat operațiuni  de import mărfuri.

Întrucât în urma investigațiilor efectuate în cauză, autoritățile române au obținut datele de identificare ale containerului în care au fost disimulate drogurile, precum și informații referitoare la ruta de transport maritim cu destinația finală Portugalia – Sines, procurorii DIICOT – Structura Centrală au încunoștiințat organele judiciare din Italia. În urma cooperării juridiciare internaționale, autoritățile vamale din Olanda – Portul Rotterdam au efectuat în data de 17 aprilie 2014 un control conspirat, ocazie cu care s-a constatat că în container se afla material feros reciclabil, (provenit din Bolivia) printre care și un număr de șapte profile metalice suspecte, în interiorul cărora a fost găsită cantitatea totală de 70 kg cocaină.

Cu cocaina din Peru la New York

Containerul fusese expediat în data de 10.02.2014 din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama, unde a fost transbordat pe nava Ever Reward și transportat până la New York, unde a fost din nou transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinația finală Portugalia, pentru societatea S.C ELZUROM AGINVEST SRL, care aparține lui Marian Mohan și lui Pietro Bellucci.

În timpul efectuării acestor operațiuni, Marian Mohan împreună cu furnizorul drogurilor și Angelo Scuteri, au schimbat destinația finală, respectiv portul Constanța, intenționând să îl transporte ulterior pe cale terestră până la Milano, Mohan fiind persoana care urma să se ocupe și de acest transport.

Transbordarea și îmbarcarea repetată a acestui container pe mai multe vase maritime au fost efectuate pentru a eluda și a face dificilă o eventuală investigație.

Autoritățile italiene au dispus în data de 15 septembrie anul acesta reținerea și ulterior arestarea preventivă a numiților Ameduri Rocco, Belucci Pietro, Di Giorgio Antonio, Jerino Giuseppe, Scuteri Angelor, Tripodi Demetrio și Vallelonga Marino, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în scopul comiterii de infracțiuni privind traficul de droguri.

Mohan este arestat din 15 octombrie 2014. Tribunalul Bucureşti a mai decis condamnarea societăţii comerciale a lui Mohan la o amendă de 70.000 de lei – stabilită în urma înmulţirii unui număr de 350 de zile-amendă cu suma de 200 lei corespunzătoare unei zile-amendă pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de droguri de mare risc. Judecătorii au mai decis dizolvarea societăţii. Tribunalul a a luat act de distrugerea a celor 70 de kilograme brut cocaină de către autorităţile judiciare olandeze. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email