Firmele din Curtea de Argeş, în colaps din cauza TVA

Orice modificare a acţionariatului, a sediului firmei, orice schimbare, cât de mică, adusă structurii unei firme duce la completarea unor noi declaraţii şi în cele mai multe cazuri la scoaterea societăţii de la plata TVA. Despre aceste probleme ziarul nostru a scris anul trecut, când s-a schimbat modalitatea de înscriere în scopuri de TVA, iar presa economică de prestigiu a reluat subiectul acum câteva zile, când lucrurile au luat-o razna cu adevărat.

Conform unor dispoziții legale care se aplică din 1 februarie 2015, firmele care vor să se înregistreze în scopuri de TVA trebuie să completeze şi să depună la Finanţe două celebre formulare, formularul 088 şi formularul 098. Documentele trebuie depuse de către firmele care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA. Declaraţia 088 este complicată şi este de fapt un rechizitoriu pentru acţionari şi administratori, intenţiile firmei din punct de vedere al activităţii pe care o are neavând nicio relevanţă pentru onor inspectorii Fiscului.

Respins de şase ori

La Curtea de Argeş, oraş mic dar cu firme multe, scandalul e imens. Până în 10 societăţi comerciale, totdeauna aceleaşi, se „descurcă” şi primesc prin încredinţare directă contracte cu statul. Acestea nu au probleme, pentru că chiar dacă iau banii mai târziu, suma este acoperitoare pentru toate cheltuielile, la alb sau la negru. Celelalte aproape 2000 de SRL-uri care se chinuiesc să supravieţuiască şi să dea salarii sunt ale nimănui, şi nimănui nu îi pasă de ele.

„Vreau să fiu plătitor de TVA şi în mod paradoxal nu pot. Statului nu-i trebuie TVA-ul meu”, ne-a povestit un om de afaceri. A completat de şase ori formularul 088, schimbând de fiecare dată câte ceva, adăugând sau scoţând acţionari, date, certificate şi copii după documente astfel încât nici nu mai ştie ce a scris prima dată. „Am avut nevoie de copii ale unor declaraţii depuse în Italia, unde am avut o firmă de construcţii, iar cei de acolo mai că s-au închinat când le-am povestit prin ce trec eu aici ca să plătesc statului român taxe. M-au întrebat, mai în glumă mai în serios, de ce nu stau eu acolo cu firma mea, că nu îmi cere nimeni şi numărul de la pantofi ca să dau bani la stat?!”, ne-a mai spus omul.

Acesta este doar unul dintre mulţi alţii care au păţit la fel. La Finanţele din Curtea de Argeş, referatele de respingere a cererii de înregistrare în scopuri de TVA vin pe bandă rulantă. După luni în care au fost acceptate la plata TVA puţine societăţi, şi numărul cererilor depuse s-a redus. Vine din spate, însă, o altă furtună.

De la începutul lunii aprilie, Fiscul a început să trimită companiilor anularea ”din oficiu” a codului de plătitor de TVA.

Potrivit money.ro, nu e vorba de rău platnici sau de companii suspecte, ci de contribuabili cu taxele la zi.

Criterii netransparente

În baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajați, cu cazier fiscal curat și taxele achitate la zi, au primit deja înștiințări că nu demonstreză intenția sau capacitatea de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România”.

 Motivaţia anulării, din oficiu”, a înregistrării în scopuri de TVA este de cele mai multe ori bazată pe Art. 316 alin 9 din Codul Fiscal:

În aplicarea prevederilor alin. (8), prin ordin al președintelui A.N.A.F., se stabilesc criterii pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, dacă persoana impozabilă justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA. Prin excepție de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu vor înregistra în scopuri de TVA persoanele impozabile care nu îndeplinesc criteriile stabilite prin ordin al președintelui A.N.A.F”.

Situaţia pare fără ieşire pentru contribuabilii din zona Curtea de Argeş, nici prea mari ca să fie gestionaţi” de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş sau direct de ANAF, dar nici atât de mici încât sutele lor de angajaţi care vor ajunge şomeri să nu conteze. La Serviciul Fiscal Municipal nici măcar solicitări de înscriere în scopuri de TVA nu se mai fac, pentru că răspunsurile venite de la Direcţie sunt în proporţie de 90 la sută negative. Celebrele criterii în funcţie de care se decide dacă un agent economic e capabil să fie plătitor de TVA ucid firmele şi îi lasă pe angajaţii acestora muritori de foame.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email