Firme închise din cauza impozitului

Schimbarea  regimului impozitării clădirilor poate avea efecte în activitatea firmelor mici, având în vedere faptul că impozitul a crescut substanţial pentru apartamentele care servesc drept sedii de societăţi comerciale. La Curtea de Argeş două treimi din firme au sediile în apartamente, iar noul impozit poate să le ducă la faliment.

Începând cu anul 2016, impozitul pe clădiri se calculează diferit în funcţie de scopul în care e utilizată acea clădire, fiind definite trei categorii,  clădire rezidenţială,  clădire nerezidenţială şi clădire cu destinaţie mixtă. Impozitul este diferit în funcţie de tipul clădirii.

„Sunt multe firme la Curtea de Argeş care îşi au sediile în apartamentele patronilor. De anul acesta impozitul pe clădiri se plăteşte diferenţiat, pentru clădiri rezidenţiale, pentru clădiri nerezidenţiale şi pentru clădiri mixte, iar patronii trebuie să depună o declaraţie la Primărie. Noi am luat de pe internet un model de declaraţie, şi el poate fi luat de la noi şi depus până la sfârşitul lunii februarie”, a declarat Gheorghe Dincă, şeful Biroului Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Curtea de Argeş

Dacă firma are sediul în locuinţa proprietarului, impozitarea casei se face diferit, în sensul că dacă se deduc cheltuielile cu utilităţile pe firmă ori dacă la sediu se desfăşoară activitate economică atunci impozitul plătit va fi mai mare.

Dacă într-o locuință se derulează activitate economică, fie că e vorba de o firmă, PFA, ONG sau orice altă instituție economică, proprietarii persoane fizice vor trebui să fie luați în evidență de Fisc cu această declarație. Dacă însă locuința servește doar drept sediu social al firmei, deci nu se derulează activitate economică, nu este nevoie de declarație. Criteriul definitoriu în funcție de care se depune sau nu declarație, este dacă utilitățile locuinței sunt decontate sau nu pe firmă.

 

La Curtea de Argeş, noul impozit pe locuinţa care este şi sediu de firmă, impozit care este mult mai mare decât până acum, va duce, potrivit specialiştilor, la închiderea multor societăţi comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email