Firme din Austria, Maramureş şi Ciofrângeni, lucrări de 18,25 milioane de euro

Lucrările de amenajare a staţiunii turistice Vidraru vor începe săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Pavel Bîrlă, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivişu, constituită prin asocierea administraţiilor locale din comunele Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti cu Consiliul Judeţean Argeş. „Din aprilie 2012 când a fost semnat contractul de finanţare şi până în prezent am parcurs toată procedura de licitaţie, de selecţie a ofertanţilor, iar în momentul de faţă suntem în procedura de execuţie a lucrărilor. Am dat anunţul de începere a execuţiei pe 18 aprilie”, a declarat Bîrlă. El a precizat că proiectul intitulat „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu” are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care eligibili 54,7 milioane de lei. Partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure ADI Moliviş este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei. Durata de execuţie a proiectului este de doi ani, lucrările urmând să fie finalizate cel mai târziu în iunie 2015.
Din Austria la Ciofrângeni
Ieri a apărut pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de atribuire a licitaţiei pentru lucrările aferente proiectului „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu”. Potrivit acestuia, cei care vor construi staţiunea sunt firme din Austria, din Maramureş şi de la Ciofrângeni. Astfel, primul contract, pentru „echipamente instalaţie de transport pe cablu”, a fost obţinut de DOPPELMAYR SEILBAHNEN GMBH , o firmă din Wolfurt, Austria, cu suma de 15631335.00, fără TVA. Contractul pentru pârtii de schi, instalaţie de apă potabilă, sistem de canalizare, observator turistic a fost atribuit S.C. Bora Industrial S.R.L. , din Vişeul de Sus, Maramureş, pentru suma de 17472379.00 de lei, fără TVA, iar contractul pentru „reţele electrice, valorificare resurse regenerabile, valorificare turbărie, infrastructură agrement” va fi pus în practică de S.C. Qualytech Solutions S.R.L., cu sediul în comuna Ciofrângeni, pentru 11451286.00 de lei, fără TVA. Aceeaşi firmă din satul Burluşi al comunei Ciofrângeni, extrem de puternică, se pare, va mai construi şi drumul comunal Ghiţu-Molivişu, pentru 9835000.00 de lei.
O lucrare greu de pus în practică
Marele proiect al staţiunii Vidraru a fost greu de pus în practică, problemele apărând încă de la începutul începutului, din 2006, când a fost nevoie de scoaterea din fondul forestier a suprafeţei necesare construirii obiectivelor necesare staţiunii. Şi totuşi, s-a mers mai departe, iar Asociaţia a scos la licitaţie, anul trecut, o parte din lucrări, cele referitoare la promovare şi nu numai. Surprinzător(?!), aproape toate licitaţiile au fost câştigate de firme care fac parte din grupul care este asociat. Spre exemplu, licitaţia pentru servicii de realizare și distribuție materiale de promovare organizată de ADI  Molivişu (din care face parte Energy Services Group) a fost câştigată de HR Creative Energy (firmă membră în Energy Services Group), ca şi cea pentru servicii de realizare film documentar.
Licitaţia pentru elaborarea documentaţiei tehnice aferente instalaţiilor de apă organizată de  ADI  Molivişu a fost câştigată de Electra Total Consulting (firmă membră în Energy Services Group), ca şi licitaţiile pentru elaborarea documentaţiei tehnice aferente structurii de agrement, pentru elaborarea documentaţiei tehnice aferente pârtiei de schi, precum şi licitaţia pentru servicii de management al proiectului.
Pârtii de schi şi un observator de unde se poate vedea Dunărea
Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilităţi publice, adică alimentare cu apă, canalizare şi drumuri de acces. Vor fi amenajate două pârtii de schi, una dotată cu instalaţie de transport pe cablu mixtă telegondolă-teleschi şi una dotată cu un covor rulant, dar va fi construit şi un observator turistic la altitudinea de 1.620 de metri. „Observatorul va fi o construcţie sferică din sticlă, pe trei niveluri, cu diametrul de 14 metri, dotată cu o lunetă astronomică şi 17 lunete de observare. Vreau să spun că de acolo se vede aproape jumătate din ţară, se vede Dunărea la Porţile de Fier, crucea de pe Bucegi sau vârfurile Negoiu, Moldoveanu şi Cozia. Sunt doar câteva repere care în zilele senine se văd cu ochiul liber”, a explicat Pavel Bîrlă. Din proiect face parte şi amenajarea turbăriei în suprafaţă de 27 de hectare, care este situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale şi podeţe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare. Proiectul prevede şi construirea a două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară staţiunii şi vor putea fi vizitate de turişti. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement. Staţiunea turistică Vidraru va fi împărţită în opt cartiere ale căror amplasamente au fost deja stabilite, spaţiile de cazare, agrement şi alimentaţie publică urmând să fie construite de investitori privaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email