Firma unui sicilian vrea să repare Cetatea Poienari

La licitaţia anunţată de Consiliul Judeţean (CJ) Argeş pentru consolidarea Cetăţii Poienari s-a înscris o asociere formată din patru firme. Reprezentantului liderului asocierii este un cetăţean italian, din Catania, Sicilia, Italia.

Potrivit LicitatiaPublica.ro, la licitaţie s-a înscris asocierea dintre TESTA BUIDING SRL şi DACIA BUILDING STRUCTURES S.R.L. şi RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA`CONSORTILE A R.L şi GROMA SOCIETA `DI INGEGNERIA – SOCIETA A RESPONSABILITA LIMITATA SEMPLIFICATA. Data limită pentru primirea ofertelor a fost 14 septembrie, iar data la care va fi anunţat rezultatul evaluării ofertelor este 14 ianuarie, anul viitor.

Pe 14 martie 2018, la Consiliul Județean Argeș a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș” de către președintele CJ Argeș, Dan Manu, și directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, Valoarea totală a contractului de finanțare este de 10.772.936,09 lei, din care 9.647.565,90  lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă solicitată iar 1.125.370,19  lei este contribuția beneficiarului. Perioada de implementare este 26 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Cetatea va fi întregită

Prin acest proiect se vor face mai multe lucrări care vizează îmbunătăţirea infrastructurii Cetății Poenari, conservarea și consolidarea obiectivului turistic – monument istoric categorie A; creșterea gradului de expunere a Cetății Poenari după finalizarea lucrărilor de intervenţii, prin digitizarea acestuia.

De asemenea, în cadrul proiectului se vor derula lucrări de reabilitare structurală si arhitecturală, conservare și consolidare – reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor structuri istorice, pe baza rezultatelor studiilor arheologice și istorico-arhitecturale, prin marcarea intervențiilor; consolidarea elementelor constructive cu grad ridicat de risc de degradare și prăbușire; acoperirea donjonului cu un acoperiş transparent pentru a opri acţiunea apelor meteorice şi a zăpezii asupra interiorului acestuia; realizarea unei porţiuni interioare din lemn a planşeului unuia dintre etaje pentru ilustrarea mai clară a dispoziţiei etajelor în cadrul turnului; realizarea în cadrul refacerii curtinei de sud (curtina este un zid defensiv construit între două turnuri sau bastioane ale unui castel sau ale unei fortărețe medievale) a unei porţiuni din drumul de strajă; reabilitarea şi tencuirea parţială a cisternei de apă, pentru o imagine mai elocventă a acesteia; realizarea unei pasarele din lemn din zona intrării în donjon, către est, în lungul zidului median din cărămidă, pentru a putea utiliza spaţiul dintre zidurile de piatră în vederea expunerii unor replici ce pot ilustra parţial viaţa din Cetate.

Consiliul Judeţean face lifturi de acces

Președintele CJ Dan Manu a spus în martie că, în același timp, Consiliul Județean Argeș are în proiect construirea unei noi căi de acces – lift, funicular sau telecabină, în funcție de soluțiile oferite de specialiști –  către Cetatea Poenari. Investiția ar urma să fie realizată din fondurile bugetului județean și are drept scop accesul mai facil la cetate și implicit creșterea numărului de turiști. Prin realizarea acestui proiect se dorește dublarea numărului de turiști care vizitează Cetatea Poenari, numărul acestora fiind acum de 80.000 pe an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email