Firmă din Curtea de Argeş, afaceri de milioane de dolari cu Arabia Saudită

La Curtea de Argeş afacerile merg prost, banii lipsesc, sunt câteva firme abonate la contractele cu statul, dar cele mai multe se zbat să supravieţuiască şi să dea salarii. Acesta este tabloul general, dar mai sunt şi companii care o duc foarte bine şi fac afaceri de milioane de dolari în Orient. Ce-i drept, e posibil ca acestea să fie excepţiile care confirmă regula, dar vrem să credem că mai sunt la Curtea de Argeş şi oameni bogaţi, cu bani câştigaţi cinstit, cu mintea lor. Vă prezentăm mai jos un astfel de caz, o afacere profitabilă dirijată din blocul C2 din Curtea de Argeş, afacere despre care au scris publicaţiile germane de specialitate zilele trecute.

Heinz Heise este o editură cu sediul în Hanovra, Germania, orientată pe publicaţiile PC. Pe site-ul său,  heise.de, a apărut un material foarte interesant intitulat „Adrese IPv4 second-hand? Atenţie, cumpărători!”, în care se vorbeşte despre o firmă din Curtea de Argeş, Jump Management. „Administratorul de adrese IP, RIPE NCC (reţele europene de IP) înregistrează de câțiva ani un comerț activ în cazul adreselor IPv4 deja folosite. Ceea ce este surprinzător, este că întreprinderile din România profită de pe urma folosirii IPv6 şi vând în același timp o mare parte din IPv4”, scrie sursa citată.

Milioane de dolari din …eter

Este vorba despre adresele, IP-urile, pe care le primesc utilizatorii de internet, explică specialiştii. „Cum adrese IPv4 “libere” nu mai există din 2011 – firma RIPE, care administrează alocarea de adrese IP pentru întreaga Europă, Orientul Apropiat şi Asia Centrală a „sistat” alocarea de adrese IPv4 şi s-a trecut la IPv6. Pentru trecerea la IPv6 e necesară o anumită infrastructură pe care România o are (suntem pe locul 7 în lume de exemplu la viteza de net), în vreme ce alte ţări nu o au, şi astfel ţările care nu au infrastructura necesară au nevoie în continuare de adrese IPv4 – pe care le cumpără la second hand de la români (şi nu numai)”, ne-au explicat specialiştii. 

Adrese IPv4 noi nu mai există pe piață, de aceea a început comerțul cu cele deja utilizate. Acest tip de comerț, care s-a dezvoltat treptat până în prezent, a început încă din 2011, iar principalii cumpărători sunt firmele arabe de telefonie mobilă. Cel mai mare exportator de adrese IPv4 este România.

Nemţii de la heise.de spun că „jumătate din adresele IPv4 ce se vând de mai bine de un an aparțin companiilor din România. 877 din totalul de 1856 de pachete de diferite mărimi provin de la firma Jump Management din micul oraș din România, Curtea de Argeș. Cumpărătorii din Arabia Saudită care dețin 33% din cele 4500 de prefixe folosesc adrese existente anterior în România”, iar potrivit calculelor lor, țările arabe au avut costuri de 15 milioane de dolari pentru adresele IPv4.

Actualul studiu realizat de RIPE arată că printre cei mai mari cumpărători ai acestor adrese se află Saudi Telecom Company JSC, Compania de Telecomunicații Mobile din Iran, Emirates Telecommunications Corporation, dar și numeroşi producători de telefonie mobile din țările vestice.

Cine este Jump Management

Firma din Curtea de Argeş care are un aşa de mare succes pe piaţa aceasta, Jump Management, are sediul în blocul C2. Conform prezentării de pe propriul site, „JUMP este un grup de companii stabile, ce pune la dispoziţia clienţilor săi pachete complete de servicii la preţuri imbatabile şi de o calitate superioară”.  Numărul clienţilor care au apelat la serviciile companiei a crescut, depăşind la începutul anului 2011 valoarea de 12.000 de clienţi unici, potrivit sursei citate. Printre clienţii Jump Management se numără operatori de telefonie din România şi nu numai, bănci, provideri de internet, reţele de cartier, instituţii ale statului şi persoane fizice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email