Fiecare maidanez luat de pe stradă ne costă trei milioane de lei vechi

 

Doar pentru coborârea lui din maşina hingherilor plătim 4,5 lei, iar pentru că se uită la el medicul veterinar, alţi 6 lei

 

Banii publici sunt cheltuiţi cu mare largheţe la Curtea de Argeş de către administraţia publică locală, care dă dovadă de generozitate atunci când e vorba să împartă bugetul pentru tot felul de lucrări şi lucruri. Fie că e vorba despre construirea unei ministaţii de epurare cu jumătate de miliard, ori de trasarea a câtorva dungi pe asfalt cu 600 de milioane, banii publici se cheltuiesc rapid şi se duc cam în aceleaşi conturi.

 

Trei câini pentru o înmormântare

 

Tarifele aprobate de Consiliul Local pentru activitatea de ecarisaj la Curtea de Argeş sunt mari, iar asta este şi opinia directorului societăţii de salubritate, Gabriel Nastea. Societatea Consiliului Local a primit prin încredinţare directă activitatea de ecarisaj şi acum trebuie să se spele pe cap cu ea. Preţurile pentru fiecare operaţiune în parte sunt piperate, iar suma lor ne cam dă fiori – pentru fiecare câine luat de pe stradă, dus la adăpost şi tratat, plătim cam trei milioane de lei vechi. Între paranteze fie spus, Consiliul Local a plafonat suma care poate fi acordată pentru îngroparea creştinească a unei persoane cu identitate necunoscută, din banii Primăriei, la 10 milioane de lei. Deci, trei câini la o înmormântare.

 

Operaţiunile prin care trece un câine luat de pe stradă de hingheri şi dus la adăpost sunt următoarele – mai întâi lotizarea, adică luarea lui din maşina hingherilor şi coborârea în curtea adăpostului, după cum ne-a explicat directorul Nastea, costă 4,5 lei. Apoi, veterinarul se uită la el, „examinare clinică” se numeşte operaţiunea, şi mai scoatem din buzunar alţi 6 lei. Celelalte chestii pe care le face medicul sunt deparazitarea – 5,2 lei, identificarea prin crotaliere, 12,45 lei, anestezie – 17,8 lei, sterilizarea propriu zisă – 46,5 lei la femele şi 22,05 lei la masculi, vaccinarea antirabică 10,4 lei, tratament postoperatoriu – 19,2 lei femele şi 12,8 lei masculi. În plus mai plătim tratamentele animalelor bolnave, respectiv 65 de lei pentru un câine, costul montării microcipului şi eliberarea carnetului de sănătate, 23, 5 lei per câine. La toate acestea se adaugă profitul societăţii de salubritate, de 3% şi TVA de 24%, deci tarifele de mai sus trebuie majorate cu 27%.

 

L.I.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email