Municipalitatea trebuie să schimbe sistemul în care şi ediţia a patra a Festivalului Medieval Curtea Domnească a avut loc, altfel, de la anul, Festivalul va fi doar un palid pretext pentru un bâlci ordinar. Adică obişnuit.
Parcarea din faţa sălii de sport a fost şi în week-end locul de desfăşurare a Festivalului Medieval. Numai că soldaţii din primul război mondial au fraternizat cu vânzătoarele de ciubuc iar mândrii cavaleri şi-au scos cămăşile şi armurile şi au trecut sub cortul cu bere şi mici.
Cronica
Sfârșitul de săptămână a fost unul animat de parade cu domnițe și cavaleri, ateliere și concerte, organizate în cadrul Festivalului Medieval „Curtea Domnească”. În prima zi de festival, după deschiderea prin obișnuita paradă pe Bulevardul Basarabilor, au avut loc demonstrații de lupte și concerte. A doua zi, Societas Milites Getae împreună cu Fanfara Centrului Cultural Argeș i-au invitat cu surle și trâmbițe pe argeșeni la festival. Aici, extrem de interesante pentru mulți dintre cei care au participat au fost atelierele meșterilor populari, unde au avut posibilitatea să cunoască secretele unor meșteșuguri precum țesutul, sculptura, împletiturile în răchită sau arta confecționării păpușilor. Cei mici s-au bucurat împreună cu Ioana Teodora Duță și Ponticele de atelierul de pictură, unde s-au putut transforma în cavaleri și domnițe cu o sabie, armură sau doar un simbol realizat cu măiestrie de artista noastră. Seara s-a încheiat incendiar, la propriu și figurat, armosferă pe care au asigurat-o Truverii, Spitalul de Urgență, şi IRIS. Cea de-a treia zi de festival a fost dedicată jocului și cântecului românesc, iar pe scena amenajată în parcarea din faţa sălii de sport au urcat nume conscrate din muzica populară – Ansamblul Doina Bascovului, Rapsozii Bascovului, Rapsozii Argeșului, Ansamblul Argeșul, Ansamblul Doruri Muscelene, Ansamblul Doina Argeșului, Elisabeta Turcu și Petrică Mâțu Stoian.
Un amestec cam ciudat
Sigur, programul artistic a trebuit să mulţumească pe toată lumea, de la tineri şi bătrâni la copii. Şi totuşi, nu au fost prea mulţi comercianţi în parcarea transformată în loc pentru demonstraţii de lupte medievale şi loc de luat masa ori de cumpărături, pentru că mai multe zeci de maşini au rămas parcate în zonă, şi nici concertele nu au avut numărul de spectatori sperat.
Artiştii care au cântat de vineri până duminică au fost plătiţi de administraţia locală, aceasta urmând să-i taxeze pe pe cei care au avut diverse tarabe. În afara părţii economice, mai mult sau mai puţin fericite, rămâne gustul amar pe care îl are cel care a vrut să vadă un festival de calitate, într-un loc potrivit. Amestecul de grandios, istoric, muzică de calitate, mâncare, tiribombe, pitici de grădină, un firav meşter popular, şosete şi chiloţi vânduţi lângă haine de piele şi ii era în Evul Mediu acceptat şi chiar firesc, după cum spune directorul Muzeului Municipal, Ştefan Dumitrache, unul dintre cavalerii înveşmântaţi şi înarmaţi pe măsură. În vremurile noastre, însă, alăturarea se numeşte kitsch.