FESTIVALUL CAȘCAVALULUI DE BRĂDULEȚ – Trei ani de tradiţii şi festin gastronomic

Unul dintre cele mai ample proiecte de promovare a valorilor tradiţionale şi culturale ale Argeşului s-a încheiat oficial la începutul lunii decembrie. Timp de trei ani, comuna Brăduleţ a găzduit la început de vară primele ediţii ale Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, deliciosul produs gastronomic preparat după o reţetă moştenită peste generaţii de către localnici fiind promovat atât în cadrul evenimentelor ce au avut loc pe Valea Vâlsanului, cât şi la cele mai importante târguri de turism organizate în această perioadă.
 
Proiectul a debutat în anul 2012, scopul acestuia fiind promovarea caşcavalului de Brăduleţ, dar şi a valorilor istorice, culturale şi religioase ale Văii Vâlsanului. În cadrul proiectului Regio „Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ” au fost realizate materiale de informare – ghiduri turistice, calendare, mape, cărţi poştale, pliante şi bannere – precum şi o pagină web a cărei „vedetă” este deliciosul preparat.

În cei trei ani în care proiectul a primit finanţare europeană, în cele trei sate ale comunei – Galeş, Brăduleţ şi Brădet – au fost organizate manifestări cultural-artistice de amploare şi expoziţii gastronomice apreciate de toţi turiştii prezenţi în zilele festivalului la Brăduleţ. Caşcavalul de Brăduleţ a fost de fiecare dată la loc de cinste în standurile producătorilor locali, alături de alte bunătăţi din bucătăria tradiţională a zonei, un adevărat răsfăţ culinar pentru vizitatorii sosiţi din toate colţurile ţării. Artiştii populari din Brăduleţ au oferit turiştilor demonstraţii de talent şi îndemânare, reînviind atmosfera de altădată a satului argeşean, cu tradiţiile sale şi meşteşugurile moştenite din străbuni. Oaspeţii comunei de pe Valea Vâlsanului s-au bucurat de adevărate petreceri câmpeneşti, organizatorii evenimentelor aducând la Brăduleţ mii de artişti populari argeşeni şi numeroase vedete ale folclorului românesc.

De la an la an, graţie promovării de care caşcavalul de Brăduleţ şi pitoreasca aşezare de la poalele Munţilor Făgăraş au beneficiat prin intermediul proiectului, a crescut semnificativ numărul turiştilor,  atraşi de bogăţia de tradiţii pe care localnicii le păstrează cu sfinţenie, de obiectivele istorice şi culturale de o inestimabilă valoare pe care comuna Brăduleţ le deţine, precum şi de frumuseţea locurilor. De asemenea, la cele trei ediţii ale festivalului au fost prezenţi de fiecare dată reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi oaspeţi din localităţile înfrăţite, care au răspuns invitaţiei Primăriei Brăduleţ de a descoperi comorile din lada de zestre a localităţii de pe Valea Vâlsanului.

Autorităţile locale îi aşteaptă pe turişti şi la viitoarele ediţii ale festivalului ediţii ale festivalului
   
Prin proiectul Regio, caşcavalul de Brăduleţ şi-a câştigat locul în rândul produselor gastronomice naţionale. Datorită evenimentului organizat în fiecare vară la Brăduleţ, dar şi prin prezenţa la cele mai importante târguri de turism din ţară, caşcavalul produs în frumoasa aşezare din nordul Argeşului a devenit cunoscut în toate colţurile ţării. Deşi proiectul a fost finalizat, tradiţia Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ va fi continuată, autorităţile locale urmând să organizeze spectaculoasa manifestare şi în următorii ani, pentru că urmează perioada de sustenabilitate a proiectului. Astfel, şi în 2015, dar şi în anii următori turiştii vor avea prilejul să descopere tradiţiile gastronomice, folclorice şi meşteşugăreşti ale comunei Brăduleţ în cadrul viitoarelor ediţii ale Festivalului Caşcavalului, pe care Primăria şi Consiliul Local le vor organiza cu fonduri de la bugetul local.

Proiectul „Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ” este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, domeniul major de intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, având o valoare totală de 814.149,00 lei, din care 651.200,00 lei valoare eligibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email