Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ 2013 – Trei zile de tradiţii şi folclor autentic

Valea Vâlsanului a îmbrăcat timp de trei zile straie de sărbătoare în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, un eveniment unic în judeţ prin grandoarea manifestării şi multitudinea meşteşugurilor şi tradiţiilor locale promovate în cadrul acestui proiect turistic. Sute de artişti valoroşi ai Argeşului, nume mari ale cântecului popular românesc, meşteri populari dăruiţi cu har şi specialişti în prepararea deliciosului caşcaval  au fost vedetele Festivalului de la Brăduleţ. Primarul Alecu Evlampie s-a dovedit o gazdă perfectă, întâmpinându-şi oaspeţii cu căldură şi primind aprecieri la superlativ pentru ospitalitatea de care a dat dovadă.
Cântec, joc şi voie bună pe Valea Vâlsanului
Festivalul Caşcavalului a debutat vineri, la Brăduleţ, în inima comunei. Standurile producătorilor locali de caşcaval au atras rapid atenţia vizitatorilor, care, invitaţi la degustare, au dorit să afle secretele preparării deliciosului produs. Meşteşugurile din bogata ladă de zestre a satelor din Brăduleţ au prins viaţă în cadrul standurilor tradiţionale, care au reînviat atmosfera caselor ţărăneşti de altădată – talentatele găleşence au oferit turiştilor adevărate demonstraţii de îndemânare şi migală în mânuirea războiului de ţesut, iar artiştii locali ai penelului au realizat o inedită expoziţie de pictură naivă şi pictură de icoane. Pe parcursul întregii zile, pe scena Festivalului artişti din toate colţurile Argeşului au menţinut atmosfera de sărbătoare, oferind un spectacol de zile mari. Prima zi a Festivalului Caşcavalului de  Brăduleţ s-a încheiat cu recitalul extraordinar al marelui rapsod mehedinţean Petrică Mâţu Stoian, care a scos la joc întreaga suflare a comunei.
Oaspeţi de seamă la Galeş
A doua zi, sărbătoarea s-a mutat la Galeş, leagăn de tradiţii, sat cu oameni gospodari şi meşteri populari care păstrează neatinse valorile culturale locale. Vedeta zilei a fost şi de această dată caşcavalul de Brăduleţ, expus cu generozitate, în cele mai inedite forme, de producătorii locali. Vizitatorii au avut parte şi de o demonstraţie pe viu, deliciosul caşcaval fiind preparat în faţa lor de unul dintre expozanţi. În standul destinat bucătăriei tradiţionale, arta încondeierii ouălor a prins viaţă în mâinile unei talentate eleve a Şcolii Galeş, iar elevii clasei de sculptură a Secţiei externe Brăduleţ a Şcolii Populare de Arte, conduse de neobositul meşter popular Constantin Vasile, au cântat la ţiterele confecţionate chiar de ei.
Scena festivalului a găzduit un adevărat maraton de folclor autentic, susţinut de ansambluri argeşene şi solişti talentaţi, unul dintre cele mai aşteptate momente fiind recitalul interpretei argeşene Emilia Ghinescu. Seara s-a încheiat, ca şi la Brăduleţ de altfel, cu un grandios spectacol de lumini oferit de focurile de artificii ce au inundat cerul Galeşului.
Ultima zi a festivalului s-a desfăşurat în satul Brădet, unde startul petrecerii s-a dat în jurul prânzului. Vremea frumoasă a atras numeroşi turişti pe Valea Vâlsanului, care au profitat de ocazie pentru a lua parte la spectacolul folcloric şi pentru a admira frumoasele standuri ale meşterilor populari şi ale maeştrilor în prepararea deliciosului caşcaval. Maratonul folcloric de trei zile s-a încheiat cu concertul oferit de una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, Niculina Stoican.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email