Sfârşitul de săptămână a fost unul plin de evenimente la Curtea de Argeş. Capul de afiş l-a ţinut însă Festivalul Medieval ajuns la cea de-a treia ediţie. Manifestarea a început vineri după amiază şi s-a încheiat duminică seara, pe parcursul celor trei zile o mulţime de lucruri petrecându-se în parcarea de lângă sala de sport, locul de desfăşurare a Festivalului, dar şi la Centrul de Cultură şi Arte şi pe Bulevard. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Societas Milites Getae în parteneriat cu Primăria Municipiului Curtea de Argeş, Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi Muzeul Municipal Curtea de Argeş.
Vineri, cavalerii şi domniţele de la Asociaţia Societas Milites Getae şi Străjerii Voievodului de Câmpulung au plecat de la Muzeu către parcarea de la sala de sport, şi s-au oprit la Primărie, unde au salutat reprezentanţii administraţiei locale. De altfel, toate cele trei zile de Festival au început cu o paradă pe Bulevard. Vineri au avut loc lupte demonstrative cu arme de luptă specifice perioadei secolului al XV-lea, cei mari şi mici au avut plăcerea să vadă armele de aproape şi să afle ce fac ele, tir tradiţional cu arcul, pentru copii, recital de muzică folk cu Tică Lumânare, concerte susţinute de Grazziela, Tiara, Dobby, Jerryco şi parada de închidere a zilei cu torţe.
Sâmbătă, după demonstraţiile de tir cu arcul tradiţional, au avut loc activităţi pentru cei mici, şcoala micului scutier, activităţi pentru copii: „Apăraţi căpitanul” şi, de asemenea, lupte demonstrative cu arme de luptă specifice perioadei secolului al XV-lea. Seara a fost rezervată spectacolelor de teatru, muzică şi poezie, susţinut de Cătălin Nirea şi artiştii Teatrului Alexandru Davila din Piteşti, iar pe scena Centrului de Cultură şi Arte au evoluat ansamblul Casei de Cultură a Studenţilor din Piteşti, după care au urmat recital muzică folk, chitară clasică şi flamenco, recital Ester, recital Trei Parale. La final, argeşenii au admirat parada cu torţe a celor de la Societas Milites Getae.
Duminică, după luptele demonstrative cu arme, au fost programate spectacolele de muzică populară susţinute de Doina Argeşului şi Rapsozii Argeşului, finalul Festivalului fiind reprezentat de un concert al Adrianei Rusu.
Un compromis
Teoretic, locaţia aleasă pentru Festival a fost potrivită, parcarea de lângă sala de sport. Practic, fumul de la micii şi de la fripturile care se coceau pe grătar la 30 de grade afară, chiloţii atârnaţi la vânzare sub corturi, vata de zahăr roz, toboganul gonflabil, iile pe umeraşe, obiectele de ceramică şi un moş care confecţiona opinci au făcut din locul Festivalului un kitsch total. O firmă care organizează evenimente a făcut contract cu municipalitatea, ca în fiecare an, şi a suportat o parte din banii cu care au fost plătiţi artiştii care au susţinut concerte, am aflat de la organizatori. Banii alocaţi iniţial au fost înjumătăţiţi ulterior şi s-au căutat soluţii. Cea găsită a fost poate cea mai proastă dintre toate. Sigur, argeşenii sunt obişnuiţi cu bâlciul, dar au aşteptat de la Festivalul Medieval ceva mai mult decât atât.