Femeile de la Corbi sunt cei mai harnici bărbaţi

O bătrână din Corbi a ajuns celebră după ce un actor a scris pe facebook despre minunăţiile pe care le împleteşte din lână. Femeia e necăjită, dar după ce Silviu Man a scris despre vestele şi ciorapii făcuţi de ea, comenzile au început să curgă.

Iată postarea lui Siviu Man de pe facebook. „Acum câteva zile am fost la Tanti Vetuța. Tanti Vetuța are 78 de ani. E din Corbșori, Argeș. Tanti Vetuța e sfătoasă, isteață foc și nu poate să stea locului. Suntem prieteni vechi, ne știm de vreo două ierni. Am cunoscut-o în Piața Mare din Curtea de Argeș, unde, pe o vreme câinoasă, stătea să vândă niște lâneturi grozave, făcute din mâinile alea care n-au stare (cred că și când doarme îi umblă mâinile, o fi și ăsta vreun drog). Atunci am cumpărat de la ea câteva perechi de ciorapi de lână, un flanel și vreo două căciuli – vreo două le-am păstrat, restul le-am făcut cadou. Apoi i-am comandat vesta aia grozavă cu care mă mai fălesc eu în sezonul rece, cu glugă și poale lungi. Cu vesta aia pe mine, nu mi-e frică nici dacă vine era glaciară.

Tot anul, Tanti Vetuța a lucrat (v-am zis, e mai muncitoare decât cel mai workaholic corporatist – mă rog, cu diferența că ei chiar îi e drag de lucru). Ciorapi mari, ciorapi mici, veste, pulovere, căciuli – tot ce trebuie pentru iarna (sau era glaciară) ce vine. (…) Tura asta, împreună cu con-soarta, am luat de la Tanti Vetuța o sacoșă de lâneturi de cadou, o vestă albă pentru mândra mea și vesta aia cu care m-am și pozat, aia-verde-cu-alb-care-ar-face-furori-în-orice-bar-de-hipsteri-doar-că-nu-prea-ajung-eu-pe-acolo. Am rugat-o să ne lase să îi pozăm opera să o dăm mai departe. S-a bucurat. Când am rugat-o să facem o poză împreună, îmi zice hâtru: “așa-așa, să vadă oamenii ce babă urâtă a făcut vesta asta!” Atât mai zic – lâneturile ei sunt o poveste împletită. Sunt haine făcute de o femeie micuță și dibace, nu de mașinării sinistre și anonime din cine știe ce colț de Asie sau de aiurea. Haine trainice făcute de m-â-n-ă – și poate merită să ne gândim că suntem, probabil, ultima generație care are acest privilegiu. Haine făcute de un om în carne, oase și suflet, de care te legi inevitabil (eu, când îmi rătăcesc vesta prin casă, nu o întreb pe mândră-mea “dragă, unde e vesta aia gri?”, ci “dragă, unde e vesta aia de la Tanti Vetuța?”). Sunt haine cu adevărat unicat, personale până la ultimul nod. Nebranduite, nu au nimic glossy, nu o să vedeți niciodată așa ceva în vitrine – sunt pur și simplu prea umane pentru a fi marketizate după standardele pieței.

Sunt haine care nu poartă etichete, ci amprente.

Ca orice om inimos, Tanti Vetuța este un afacerist catastrofal. Își vinde lucrul la prețuri derizorii – bani de mărunțiș în mall, nu de haine care te țin o viață. Cu greu am reușit să-i lăsăm mai mult decât ceruse (“e mult, domnu’ Silviu, e prea mult”) și tot nu ne-a lăsat până nu s-a revanșat cu încă o pereche de ciorăpei pentru copii și o sticluță cu țuică. Așa, să nu uit: prețurile – 75 de lei vestele, 25 de lei ciorapii, 7 lei șosetuțele pentru pitici, 90 de lei puloverele. Dacă îi lăsați ceva în plus, se va bucura și vă va mulțumi, ca orice om căruia îi ușurezi un pic povara. (…) Ar fi bine să luați câte ceva de la ea. Hainele ei vă vor ține de cald pe dinafară. Și veți ajuta un om bun. Și asta vă va ține de cald pe dinăuntru”.

Hainele care ţin de cald şi pe dinăuntru

Postarea lui Silviu Man a avut sute de distribuiri şi sute de comentarii. Oameni din toată ţara, dar nu numai, vor să cumpere de la tanti Vetuţa de la Corbi haine făcute de ea, cu drag, din lână pură, de la oile crescute de ea şi de familia ei. Iarna care vine poate fi un pic mai puţin aspră la Corbi, pentru ea, dar şi pentru cei care au cumpărat de la ea, cei cărora după cum a scris Silviu Man, hainele le vor ţine de cald şi pe dinăuntru.

În decembrie 2015, o jurnalistă din Bucureşti scria, tot pe facebook, despre o altă femeie din Corbi, care vindea în centrul Bucureştiului haine, ciorapi şi pulovere făcute de ea tot din lână.

„Anii bătrâneţii nu sunt întotdeuna o oază de linişte şi odihnă(…). Este şi cazul Cristinei Achimoiu, o femeie în vârstă de 67 de ani care îşi trăieşte clipele târzii ale vieţii făcând negoţ, prin ploaie şi vânt, cu botoşii şi vestele de lână ţesute de dânsa, dar şi de alte femei din comuna Corbi, judeţul Argeş, de unde se trage.  (…) mamaia Cristina străbate periodic, din septembrie până în aprilie, 200 de kilometri. Trage după ea sacoşe voluminoase pline cu ilice ţărăneşti împletite cu grijă şi iscusinţă de femeile de la ţară. Băieţii ei, unul retras la casa părintească din Argeş, altul plecat în Spania, o ajută cum pot, însă neajunsurile şi costurile tratamentului bărbatului bolnav sunt peste puterile lor”, scria Carla Alina Buleanu. Jurnalista a cumpărat de la femeia din Corbi o vestă şi i-a rugat şi pe prietenii ei de pe facebook să o caute pe Cristina şi să cumpere de la ea.

Zeci de mii de oameni , atinşi de povestea femeii din Corbi

Ce a urmat, însă, a întrecut orice aşteptare. Postarea tinerei a atins inimile a peste 20.000 de persoane. Distribuită de 19.889 de ori şi apreciată de 22.544 de oameni, povestea Cristinei Achimoiu a traversat ţara şi-a ajuns chiar şi dincolo de graniţe.
Şi tanti Vetuţa are, de acum, comenzi pentru toată iarna. Postarea lui Siviu Man a stârnit un val de simpatie şi de interes pe facebook, şi sute de oameni vor să cumpere de la tanti Vetuţa, de la Corbi, haine împletite cu drag de ea.

La Corbi 200 de familii cresc 30.000 de oi

Comuna Corbi este una dintre cele mai bogate în animale. Primarul Virgil Baciu ne-a spus că 200 de familii cresc aproximativ 30.000 de oi, pentru mulţi dintre locuitori oieritul fiind principala sursă de venit şi principala ocupaţie. Primarul ştie cum merg lucrurile şi cu croşetatul şi vânzarea obiectelor din lână.

„Se procedează în felul următor – femeile care se pricep croşetează toată ziua, în afara treburilor gospodăreşti, fireşte, dar aceste persoane nu au calităţile unui comeciant. Nu ştiu cum să ajungă la Bucureşti, dar sunt alte  persoane cu spirit antreprenorial şi fac partea de marketing.  Sunt zeci de persoane care croşetează, iar unele dintre ele se ocupă şi de vânzarea hainelor. S-a creat un mic sistem în care unii produc, cei mai mulţi, iar unii reprezentanţi ai lor, care au spirit antreprenorial,  se ocupă şi de desfacere, în Bucureşti sau în oraşele mai mari, în special în zonele aglomerate. Este o afacere pe plan local a femeilor din Corbi, dar este una de semisubzistenţă, pentru că aceste persoane produc pentru ele, iar ce le rămâne pleacă la vânzare. De vânzare se ocupă cele care au curaj, pentru că trebuie să ai curaj să mergi într-o lume cum e Bucureştiul şi să încerci să le vinzi fără să fii prins sau amendat. Eu, la Primărie, mă confrunt cu o problemă. Aceste persoane sunt  amendate de multe ori, iar amenzile sunt destul de mari şi au trebuie să le colectez. Ar trebui reglementată situaţia asta, în sensul că produsele manufacturate, făcute din lână, să poată fi comercializate tot pe baza certificatului de producător şi al atestatului de comerciant. Aşa cum poate să vândă brânza, lapte, ouă, sau fructe, pe baza acestui atestat şi certificat care atestă faptul că este fermier şi că are animalele în proprietate şi că produce el, aşa ar trebui să poată fi vândute şi produsele astea manufacturate din lână. Eu îi dau certificat de producător, are 70 de oi şi însemană că are de unde să producă obiectele şi să le vândă”, ne-a spus primarul de la Corbi, Virgil Baciu.

foto facebook Silviu Man

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email