Filofteia Nencov este pensionară şi, ca să îşi umple timpul liber, realizează obiecte de artizanat. Cu mult talent şi multă răbdare, femeia reuşeşte să transforme câteva foi de porumb în minunate păpuşi. Din mâinile ei ies şi aranjamente pentru bucătării şi holuri, flori, coşuleţe de carton pe care le îmbracă cu aţă de cânepă şi multe alte obiecte de artizanat. Toate sunt realizate manual şi apoi vândute în târgurile meşterilor populari, din întreaga ţară.
Potcoavele aduc noroc tinerelor familii
Printre obiectele cele mai căutate, se numără potcoavele. „De exemplu, potcoavele de cal purtate devin obiecte care înfrumuseţează casa şi în acelaşi timp aduc noroc, mai ales familiilor tinere. Potcoavele le îmbrăcăm cu aţă de cânepă, apoi, din foi de porumb, facem flori”, povesteşte meşterul popular, Filofteia Nencov.
Păpuşi din melană
Păpuşile realizate de Filofteia Nencov sunt ecologice şi o parte din ele sunt realizate din fire de melană. „Noi le spunem păpuşi calde. Sunt făcute din melană şi nu prezintă niciun pericol pentru copii”, mai spune femeia. Majoriatea păpuşilor, au aspectul unor fete tinere, îmbrăcate în costume populare, cu batic roşu pe cap şi cu şorţ. Obiectele de artizanat realizate de Filofteia Nencov sunt apreciate în toată lumea. Realizează împletituri din cânepă, îmbracă cu foi de fusuri folosite pe vremuri la torsul lânii. Toată munca o face din plăcere, pentru că în ziua de astăzi, puţini mai apreciază obiectele de artizanat la adevărata lor valoare.
Străinii sunt atraşi de obiectele realizate manual
„Lucrul de mână nu a fost niciodată apreciat la adevărata sa valoare. Se întâmplă de multe ori ca oamenii care văd astfel de obiecte de artizanat să se uite la ele şi să plece mai departe fără să cumpere. Câteodată, se mai opresc şi cumpără lucruri mici pe care le fac cadou prietenilor şi cunoştinţelor. Cei care muncesc în străinătate cumpără de la noi, ca să le ofere colegilor din Italia, Spania sau Germania. Cumpără şi mulţi străini, care sunt atraşi de tot ce înseamnă obiect realizat manual. Noi ne dorim să nu se piardă tradiţia şi vrem să o ducem mai departe”, încheie Filofteia Nencov.