Fântânile, pericole publice!

În 2010 nimeni nu a verificat dacă apa din fântânile publice din Curtea de Argeş este bună de băut. În verile trecute, cei de la Biroul de Mediu din cadrul Primăriei transmiteau cetăţenilor care sunt locurile de unde pot să bea apă fără grijă, numai că anul acesta nu s-a întâmplat aşa. Din motive necunoscute, nicio autoritate în domeniu nu a făcut vreo analiză a apei, aşa că cine bea din fântâni, o face pe răspunderea şi pe riscul său. Şi sunt foarte mulţi argeşeni care cred că apa din fântână e de zece ori mai bună decât cea de la robinet.

Din robinet în…puţ

Pe strada Cuza Vodă, aproape de Biserica Olari, fântâna publică pare izvor de leac pentru locuitorii zonei. „De ani buni nu am mai băut apă de la robinet, ci doar de aici. E rece, nu are miros, are gust bun”, e convinsă Eleonora Popescu. Are în mâini două bidoane de câte 5 litri şi spune că îi ajung pentru o zi. „Bem toţi cei din casă apă de aici. Eu stau la trei blocuri distanţă şi pot să car apa, nu e departe. Nici nu se încălzeşte până acasă. Nu avem bani pentru apă plată şi nici cea de la robinet nu ne place. Noroc cu asta”, crede femeia. Faptul că apa ar putea să nu fie potabilă i se pare de neconceput. „Nu cred nimic. Apa e bună, ştiu eu precis”, spune categorică Eleonora, chiar dacă nici măcar nu i-a trecut prin cap că ar putea să ducă la analize câteva picături din apa pe care o consideră de-a dreptul miraculoasă.
Altă stradă, altă fântână, aceeaşi încredere neţărmurită în calitatea apei din fântâna neverificată însă de Sanepid. În spatele sediului Serviciului Public de Gospodărire Comunală curge un firicel de apă, lângă nişte gunoaie. De aici se aprovizionează locuitorii cartierului Ivancea, mai ales. Şi ei sunt convinşi că doar de aici pot bea apă bună. „Cea de la robinet are miros de clor. De aici ne aprovizionăm tot timpul. Şi astă iarnă luam de aici, când nu era gheaţă. Ia lăsaţi-mă au analizele! Apa e bună, ştiu eu!”, e sigur Ion Tudor.

La Valea Danului, ca la izvorul de leac

Şi cişmeaua de lângă tunelul de la Valea Danului e ca un izvor de leac pentru foarte mulţi. Aici vin argeşeni tot timpul din tot oraşul, cu bidoane mari şi mici, cu vecini, copii, nepoţi, ca să ia cât mai multă apă. Unii povestesc despre faptul că au auzit ei din bătrâni despre proprietăţile, terapeutice de-a dreptul, pe care apa le-ar avea. Nici vorbă, spun specialiştii, la ultimele verificări, de anul trecut, ce-i drept, a reieşit că apa nu este potabilă.
Apa plată este scumpă, cea de la robinet miroase a clor, să trăiască fântânile, pare să fie filosofia cetăţenilor urbei. Foarte puţini sunt cei care cred în analizele Sanepidului, şi preferă să bea apă din locurile despre care au auzit ei că ar fi bună. Nu contează că gunoaiele sunt aproape, iar leşurile animalelor moarte, le fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email