Fabrica lui Moş Crăciun, punctul de atracţie al municipiului Curtea de Argeş

Fabrica lui Moş Crăciun, marcă înregistrată la OSIM de societatea ARGCOMS din Curtea de Argeş, şi-a deschis porţile şi fizic dar şi online. Obiectele de ceramică dar şi globuleţele magice pot fi cumpărate de la Fabrica Moşului dar şi de pe magazinul online http://magazin.argcoms.ro/, precum şi de pe emag.ro ori vivre.ro.

„Am avut foarte multe solicitări de la vizitatori anul acesta, dar, din cauza pandemiei, nu le-am putut onora pe toate, pentru că respectăm cu stricteţe regulile – mască, distanţare socială, etc.”, ne-a spus Sandu Nichita, preşedintele ARGCOMS. Oricum, toţi cei care nu au putut vedea acum fabrica Moşului, spiriduşii şi cum se fac globuleţele o vor putea face la anul, pentru că sunt pe lista de aşteptare a societăţii. În fiecare zi vin la Curtea de Argeş, la locul care a devenit principalul punct de atracţie din municipiu, Fabrica lui Moş Crăciun, mulţi copii şi adulţi, fascinaţi de meşteşugul celor care transformă sticla în obiectele magice.

„Încă de când a fost împodobit primul brad de Crăciun, în 1841, de către Prinţul Albert pentru soţia sa, Regina Victoria, acesta este un simbol al binelui, o speranţă de mai bine concretizată în micile globuri magice, care au diferite forme, de la fructe (roadele pământului), la lucruri care ne fac viaţa un pic mai frumoasă”, mai spune Sandu Nichita.

Cum se fac globuleţele

Înainte de a fi suflate globurile din țeavă de sticlă, de diferite consistențe ale circumferinței acesteia, în funcție de diametrul globului ce trebuie obținut, țeava se porționează în șpițuri, de către meseriașii numiți prelucrători-trăgători. Toate operațiunile de prelucrare și suflare se fac la ”cald”, în flacăra produsă de gazul metan, cu turbo-suflantă de aer comprimat sau cu oxigen din tuburi; operațiunea se face la temperatura de 600 – 650˚C.

Prelucrarea tuburilor, baghetelor dar și formatarea globurilor se face în semi întuneric la o distanță de 30 cm între flacăra produsă de arzător și fața meșterului.

Pictorul-decorator trebuie să fie înzestrat nativ cu simțul artistic, dublat de sensibilitatea cromatică a culorilor și conducerea mâinilor, pe suprafețele mici și convexe alunecoase și fără punct de sprijin pe obiect. Din punct de vedere al realizării picturii pe sticla convexă, cu antrenarea ambelor mâini, această operațiune poate fi definită ca o pictură specifică, atipică.

În această fază nu intervine niciun șablon sau alt element ajutător, ci doar priceperea, ochiul și îndemânarea, în reprezentarea individuală a globului, care poate fi un peisaj, un desen sau un colaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email