Fabrica lui Moş Crăciun, marcă înregistrată de ARGCOMS

Juristul Sandu Nichita, vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ  Industrie şi Agricultură (CCIA) Argeş şi preşedinte al ARGCOMS SOCOM, a fost invitatul emisiunii Interes Argeşean de la radiodearges.ro de luni seara. 

Sandu Nichita despre avantajele arbitrajului comercial

Cunoscutul om de afaceri a vorbit despre Curtea al cărei vicepreşedinte este şi despre ce înseamnă, de fapt, arbitrajul comercial. „Istoria de peste 20 de ani a Curţii de Arbitraj  de pe lângă C.C.I. A. Argeş dovedeşte că, în proporţie de peste 97%, soluţiile pronunţate de tribunalele arbitrale au fost confirmate de instanţele de control judiciar, inclusiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, spune juristul Sandu Nichita.

Despre arbitrajul instituționalizat organizat de Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeș, vicepreşedintele Curţii afirmă că „oferă o judecată mai apropiată de spiritul şi cerinţele relaţiilor de afaceri, este o alternativă viabilă, suplă și evoluată  la un sistem de justiție statală supraîncărcat și excesiv de formalist, şi nu este un concurent al justiţiei statale şi nu aduce atingere domeniului acesteia”.

„Oamenii de afaceri trebuie să ştie de această şansă pe care o au. Eu am un proces de 12 ani, arbitrajul poate dura maxim nouă luni”, spune Sandu Nichita. În ani de procese societăţile comerciale pot să se desfiinţeze, se poate întâmpla orice într-un interval de timp atât de îndelungat, în timp ce avantajele judecării litigiilor prin arbitraj sunt numeroase. „Libertatea părţilor – părţile sunt libere (spre deosebire de procedura la instanţele statale) să aleagă sau nu această cale; să stabilească singure regulile şi procedura aplicabile ori să opteze pentru aplicarea regulilor Curţii de Arbitraj instituţionalizat de pe lângă CCIA; să-şi aleagă ele însele arbitrii – judecători, dintre specialiştii independenţi şi imparţiali, cu înalta probitate şi reputaţie în domeniul care face obiectul litigiului, ceea ce sporeşte încrederea părţilor şi garanţia competenţei celor care judecă litigiul; tribunalul arbitral se compune fie din cei doi arbitri desemnaţi de reclamant şi de pârat, la care se alătură un supraarbitru desemnat de aceştia, fie dintr-un singur arbitru, desemnat de ambele părţi; să se înţeleagă asupra modului de suportare a cheltuielilor arbitrajului; să stabilească locul arbitrajului, etc.”, enumeră Sandu Nichita câteva din avantaje. De asemenea, durata scurtă în care se soluţionează  litigiile, cu costuri rezonabile, face să nu scadă valoarea obiectului cererii de arbitrare ori să apară riscul declarării insolvenţei pârâtului în timpul procesului; confidenţialitatea, obligativitatea hotărârii sunt alte avantale ale acestui sistem vechi de pe vremea lui Cuza”, spune Sandu Nichita.

Cum a ajuns ARGCOMS un brand de Curtea de Argeş

El a vorbit la emisiunea Interes Argeşean de la radiodearges.ro şi despre societatea al cărei preşedinte este, şi despre cum a fost 2017 pentru ARGCOMS.

„Fabrica lui Moş Crăciun”  este marcă înregistrată de ARGCOMS la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). „Am decis să o înregistrăm, pentru că mulţi o folosesc, dar noi avem dreptul legal pentru asta”, spune preşedintele societăţii. În 2017 aproape 15.000 de turişti din ţară şi din străinătate au fost la fabrica de globuleţe de la Curtea de Argeş. Întâi au fost acolo, apoi unii dintre ei au trecut pe la Muzeu, pe la Biserica Domnească şi pe la Mănăstire. Despre succesul enorm pe care Fabrica lui Moş Crăciun de la Curtea de Argeş îl are Sandu Nichita spune că nu e deloc o întâmplare. „Multă muncă, pe mulţi ani, se ascunde în spatele succesului. Am găsit o nişă şi ne-am poziţionat rapid.  E mult de muncă şi e greu, sunt multe persoane implicate. Am investit  în crearea unei ambianţe potrivite şi am încercat să oferim cât mai multe”, mărtusiseşte preşedintele ARGCOMS. Rezultatele se văd. În luna decembrie, dar nu numai, toate televiziunile au prezentat pe larg de câteva ori Fabrica lui Moş Crăciun, iar faptul că au venit copii şi adulţi din toată ţara şi din toată Europa la Curtea de Argeş ca să vadă cum se fabrică globuleţele magice e un succes major  nu numai pentru ARGCOMS, ci pentru întregul oraş.

O asociaţie de turism mai aparte

Societatea cooperatistă este membru al unei asociaţii de turism, din care mai face parte şi societatea care deţine complexul Valea cu Peşti, a omului de afaceri Dumitru Grecu. Planurile sunt mari pentru această asociaţie. „Eu am propus, şi este ideea mea, nimeni nu poate să mi-o fure, să facem un parteneriat cu Primăria, pentru un circuit. Să vină turiştii cu trenul de la Piteşti la Curtea de Argeş, şi asta înseamnă să refacem gara şi să-i dăm strălucirea pe care o avea, apoi să-i preia autocarele, să vină la Fabrica lui Moş Crăciun, la Muzeu, la Biserica Domnească, să meargă la munte, apoi să se întoarcă de la Curtea de Argeş tot cu trenul, iar autocarele să-i aştepte la Piteşti”, propune Sandu Nichita. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email