Fabrica lui Moş Crăciun este la Curtea de Argeş!


La Curtea de Argeş funcţionează una dintre ultimele fabrici de globuleţe din ţară. ARGCOMS SOCOM luptă cu globuleţele din plastic, ieftine, cu taxele supermarketurilor şi cu sărăcia, ca să scoată pe piaţă peste o jumătate de milion de globuri

anual. Toată producţia se face cu 20 de oameni. Atâţia au mai rămas, din 220, câţi erau în 2000.

 

Ilie Margine suflă de 2000 de ori pe zi într-o sticlă. Subţire, delicată, sticla specială pentru globuleţe e adusă din New Jersey, SUA, în secţia de suflat a ARGCOMS Curtea de Argeş. Spaţiul e spartan de-a dreptul, pentru că tuburile transparente sunt fragile. Bărbatul face acelaşi lucru de 13 ani – ia sticla, o încălzeşte şi o transformă în sfere de mărimi diverse. „Nu e greu, a devenit o obişnuinţă. Îmi plac globuleţele pe care le facem, când le văd în cutii mă gândesc de câte ori am suflat în ele”, spune bărbatul cu mâini fine, care mângâie sticla.
De la suflătorie, sticla transformată în sfere merge la decorat. Aici e o altă atmosferă. Praf argintiu sau auriu, culori vii, femei care trec uşor cu pensula peste globuleţe, cutiile aşezate în colţuri, un popor întreg de forme de sticlă, toate dau încăperii un vag aer de poveste. Mai ales că pe globuleţe sunt pictaţi moş crăciuni de toate felurile, căsuţe acoperite de zăpadă şi brazi ninşi.

„Chinezii domină piaţa”

Simona Cojocaru lucrează la ARGCOMS de 20 de ani, şi tot de atâţia decorează globuleţe. „Aproape că nu mai ştiu cum erau globuleţele atunci. Tot frumoase erau, tot colorate, dar parcă mai simple şi mai puţin strălucitoare”, afirmă femeia în timp ce mâna desenează o casă pe un globuleţ roşu”. Într-o cutie, lângă masa ei de lucru, luceşte un praf argintiu. „E diamantină, poleim globuleţele cu el”,  ne învaţă Simona şi ia cu o lingură praful acela şi îl toarnă peste sfera desenată. Praful se prinde de globuleţ iar acesta capătă, la rându-i, strălucire.
„Chinezii domină piaţa”, spune încă de la început preşedintele ARGCOMS SOCOM, Nichita Sandu, apoi nuanţează. „Se văd anul acesta primele semne ale campaniei duse de mine şi de mulţi alţii. A revenit gustul românilor pentru calitate şi pentru produsele româneşti. Anul acesta supermarketurile şi hypermarketurile au luat cantităţi importante de ornamente pentru pomul de Crăciun, faţă de anii anteriori. Globuleţele noastre sunt făcute din sticlă, nu din plastic, şi au o semnificaţie aparte”, spune Nichita Sandu.
Firma vinde globuleţe pe plan intern şi trimite în toată lumea, dar a constatat în ultimii ani o schimbare şi pe alt plan. „Facem din ce în ce mai multe globuleţe personalizate. Spre exemplu, am făcut cu cap de tigru, pentru un ONG al iubitorilor de animale, altele, pentru o firmă germană, etc. Într-un an, producem 10 containere, un container având 12.00 de cutii, fiecare cutie conţinând cam patru globuleţe”, face calcule Nichita Sandu. Pe un ton de uşor regret concluzionează „Activitatea de fabricare a globuleţelor a plecat de la o industrie şi a ajuns un meşteşug”.
O dată pe an, Curtea de Argeş e asimilat „fabricii lui Moş Crăciun”. Lumea vorbeşte despre globuleţele făcute aici şi le cumpără. Ornamentele de la ARGCOMS sunt cu totul altfel faţă de cele cumpărate din piaţă, pe câţiva bănuţi. Luminează pomul de Crăciun şi îi dau căldură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email